В Чернівецькій області кількість сімей, що отримують субсидії, зросте в десять разів

В Чернівецькій області кількість сімей, що отримують субсидії, зросте в десять разівЗ 1 травня вводиться нова форма надання субсидій населенню України, що пов’язано з різким зростанням вартості комунальних послуг, особливо газу. Для цього вже розроблені засоби компенсації цих витрат великій кількості громадян. На систему компенсацій планують витратити в 2015 році 25 мільярдів гривень. В Чернівецькій області виплати по субсидіям зростуть орієнтовно до 300-400 мільйонів гривень.

Заступник директора Департаменту соціального захисту населення Чернівецької обласної державної адміністрації Юрій Півень припустив, що кількість тих, хто зможе розраховувати на субсидію в Чернівецькій області значно зросте.

«По Чернівецькій області наразі 8 500 сімей отримують субсидії. Загалом ж в області 300 тисяч сімей. Тобто, досить незначна кількість – менше 5 %. На перше травня створена система, за якої більшість сімей зможе отримати субсидію. Основною причиною, чому люди не могли раніше за потреби отримати субсидію була та, що є люди, які не працюють і не знаходяться на реєстрації в центрах зайнятості, у кого члени сім’ї працюють за кордоном, хто отримував зарплату в конверті. Таким сім’ям відмовлялось в субсидії. Тепер дозволяється всім сім’ям», — каже Півень.

На сьогодні дозволяється всім сім’ям і єдиною пересторогою є придбання протягом минулого року цінної покупки в розмірі понад 50 тисяч. Це в основному автомобіль, будинок.

Юрій Півень переконаний, що кількість сімей, які отримуватимуть субсидії за новою формою, складе 80-100 тисяч сімей. Тобто в десять разів більше від теперішніх показників.

Якщо раніше громадянам доводилось бігати кабінетами, збирати довідки, то зараз система змінилась.

«Подають лишень два документи. Ці документи десь в середині квітня скоріш за все, що постачальники електроенергії, бо вони охоплюють найбільшу кількість наших громадян пришлють анкету і декларацію, які заповнить кожен основний квартиронаймач. В заяві буде прохання надати субсидію. А в декларації – номера рахунків і доходи сім’ї. При чому доходи треба буде вказати чистими. Тобто, якщо умовно отримує 1500, а на руки – 1200, то треба вказувати саме цю суму 1200. Прохання до людей вказати точно свої доходи. Бо від цієї суми буде залежати надання допомоги. Сума перевіряється. Субсидія буде призначена протягом 10 днів, але вказані в документах дані будуть перевірятись протягом двох-трьох місяців. І у випадку. Якщо хтось приховав значну суму, то всі переплати у подвійному розмірі будуть зняті з такої сім’ї», — розповідає чиновник.

В Чернівецькій області кількість сімей, що отримують субсидії, зросте в десять разів

«Ви їх заповнюєте і відправляєте поштою або приносите в районне управління праці та соціального захисту населення. В районах всі знають, а в селах люди через своїх соціальних працівників передають. Краще підійти. Бо коли ви приходите, є такі тонкощі, які краще розкаже працівник, який спеціально займається цих справах. Після того як у вас зібрали всі дані ви отримуєте через 10 днів повідомлення про те, що вам треба сплачувати оту суму і вам її розпишуть скільки платити за газ, світло та воду. Все інше держава буде додавати сама до основних ваших витрат», -розповів Юрій Півень і порадив для оформлення субсидій підійти десь в середині літа, бо в травні-липні субсидія не особливо потрібна.

«З того моменту почніть свою субсидію. Вона на цілий рік буде надаватись. Це також дуже зручна. І ви прийдете, коли немає черг. Чітко вам все роз’яснять, порахують, підкажуть. Ви заповните ці дані. І те, що у вас витрачається в межах норм споживання буде вам відшкодовано державою», — каже він.

Зважаючи на те, що ціна на газ буде дуже високою, на субсидії можуть розраховувати люди, які заробляють більше, аніж мінімальна зарплата.

Вчителька школи в Сторожинці, районному центрі Чернівецької області, Людмила сподівається на субсидію: «За новими тарифами просто чекаємо з жахом наступної зими. Тому що навіть з тим, що я працюю, і зарплата в три тисячі, то я думаю, що доведеться дуже сильно економити. І майже вся зарплата буде йти на те, щоб заплатити за комунальні послуги».

Ще не знає деталей, але однозначно звертатиметься за компенсацією пенсіонерка з Чернівців Наталя: «Звичайно, що буду оформляти. А жити за що? Жити немає за що. Особливо, якщо врахувати ще ціни на ліки. Але субсидію треба оформляти. Я, правда, не знаю, які там документи потрібно. Бо якщо за новими тарифами і у нас двокімнатна квартира і я пенсіонерка, мама моя пенсіонерка і дитина війни, і я економлю звичайно, то в місяць близько 500 грн. витрачаю на комунальні. А в опалювальний сезон – 600 грн».

Громадське радіо

Джерело: Vsemisto

peredplata