На Буковині складна ситуація із загоранням сухої трави

У Чернівецькій області склалася загрозлива ситуація, пов’язана із пожежною небезпекою. На Буковині встановлено 3-4 клас пожежної небезпеки. Це зумовлюється тим, що на території області вже тривалий час (понад 100 днів) утримується суха погода, яка до того ж останніми днями супроводжувалася значним посиленням вітру. Саме тому безвідповідальність, а у деяких випадках, практично злочинна недбалість окремих громадян призвела до випадків загорання сухої трави. Так, лише вчора пожежно-рятувальні підрозділи управління МНС у Чернівецькій області 27 разів виїжджали на ліквідацію пожеж, з них 21 – на ліквідацію загорань сухої трави на відкритих територіях, а у с. Динівці спільно із працівниками управління лісового господарства ліквідовували осередки пожеж лісової підстилки місцевого агролісогосподарського об’єднання, яка зайнялася від сухої трави. Найгірша ситуація склалася в м. Чернівці, Кіцманському, Сторожинецькому та Вижницькому районах. Також випадки загорання сухої трави зареєстровано у Глибоцькому, Герцаївському, Новоселицькому і Хотинському районах. Окрім цього вчора горіли житлові будинки у трьох мешканців м. Чернівці, жителів сіл Тисовець і Великий Кучурів на Сторожинеччині та села Пригородок Хотинського району, літня кухня у с. Мамаївці і господарські будівлі у Великому Кучурові та с. Рижа Путильського району. Фахівці управління Держтехногенбезпеки у Чернівецькій області, які встановлюють причини пожеж не виключають, що у деяких випадках вогонь перекинувся на споруди від палаючої трави. Внаслідок чого було знищено та пошкоджено 2 житлових будинки, 2 господарських будівлі та 1 літня кухня. До ліквідації пожеж від управління МНС було залучено 23 одиниці техніки, 107 чоловік особового складу, витрати паливно-мастильних матеріалів склали понад 480 літрів. Загальні збитки оцінюються в суму понад 250 тис. грн., і це тільки за одну добу.
На протязі минулої доби управлінням МНС у Чернівецькій області встановлена взаємодія з рятувальними підрозділами Румунії. В прикордонній смузі було зареєстровано 2 пожежі до гасіння яких додатково залучався особовий склад відділу прикордонної служби. Про ці пожежі проводилося інформування румунської сторони (Боташанський повіт), оскільки існувала загроза розповсюдження пожежі на їхню територію.
Для вжиття невідкладних заходів щодо стабілізації ситуації із пожежною безпекою в області та у зв’язку з тим, що згідно прогнозів ситуація з пожежною небезпекою погіршується, управління МНС підготувало ряд пропозицій до місцевих органів виконавчої влади і самоврядування, зацікавлених установ та відомств. Окрім цього в управліннях МНС та Держтехногенбезпеки у Чернівецькій області підготували відповідну інформацію по усіх випадках пожеж та загорань до правоохоронних органів з метою встановлення осіб винних у випалюванні сухостою та вкотре нагадують жителям області, що Кримінальним Кодексом України передбачена кримінальна відповідальність, якщо внаслідок такого роду пожежі державі було завдано значних збитків або було завдано шкоди здоров’ю людей. Якщо ж наслідки були менш значними то винуватець пожежі може понести адміністративну відповідальність – сплатити штраф у розмірі від трьохсот до п’ятисот неоподаткованих мінімумів.

Відділ зв’язків із ЗМІ та роботи з громадськістю
УМНС в Чернівецькій області

peredplata