Роздрібний акциз наповнив місцеву казну на 89 млн. грн.

Упродовж одинадцяти місяців цього року бюджет Чернівців отримав 89,1 млн. грн. акцизного податку з роздрібної торгівлі підакцизними товарами, в тому числі у листопаді надійшло 9,5 млн. грн.
«В трійці лідерів у сплаті цього податку: ТОВ \”ТК \”МЕГАПОЛІС-УКРАЇНА\”, ТОВ \”РОМА\” та ПП \’\’ОККО-НАФТОПРОДУКТ\’\’. Ці три підприємства сплачують майже половину усього роздрібного акцизного податку», – розповіла начальник відділу контролю за обігом та оподаткуванням підакцизних товарів ДПІ у м. Чернівцях Людмила Осадчук.
Як повідомила посадовець: «найбільше податку надійшло від продажу бензину, інших нафтопродуктів та скрапленого газу – 31,5 млн. грн., торгівля тютюновими виробами поповнила бюджет на понад 27,0 млн. грн., роздрібна торгівля алкоголем додала місцевій скарбниці більше 30 млн. грн. акцизного податку».
З 01 січня 2015 року згідно Закону України від 28.12.2014 №71-VIII «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законодавчих актів України щодо податкової реформи» затверджено акцизний податок з роздрібного продажу підакцизних товарів (пиво, алкогольні напої, тютюнові вироби, нафтопродукти та інше паливо).
Оскільки, акцизний податок, є податком місцевим, то сплачені кошти зараховуються до місцевих бюджетів.
У вартість підакцизних товарів продавцем включено 5-ти відсотковий акцизний податок. Нагадуємо, що при покупці акцизного товару продавець зобов’язаний видавати чек. Однак, серед підприємців поширена практика не надання чеків на товари, що підлягають оподаткуванню акцизним податком, що зменшує вірогідність сплати такого податку. Тому, шановні чернівчани, вимагайте від продавців чеки, щоб упевнитись, що сплачені вами кошти будуть задекларовані та надійдуть до місцевого бюджету, а не «осядуть» в кишенях недобросовісних підприємців.
Крім того, за порушення встановленого Законом України «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі та громадського харчування та послуг» порядку проведення розрахунків, зокрема за невидачу покупцям документа, що засвідчує факт купівлі товару, ст.155-1 Кодексу України про адміністративні правопорушення передбачено штраф для осіб, які здійснюють розрахункові операції, тому просимо повідомляти податкове відомство про кожен факт відмови у наданні продавцями чеку.
Шановні покупці! Тільки в тісній співпраці ми зможемо наповнити місцевий бюджет та перестанемо збільшувати незаконні прибутки окремих підприємців.
Сектор комунікацій ДПІ у м. Чернівцях

peredplata