На Буковині зростає смертельний травматизм

Незважаючи на різке зменшення обсягів виробництва, допущено зростання випадків загального травматизму у будівельній галузі (7 нещасних випадків), енергетиці (2), соціально-культурній сфері (6). Окрім того в 2011 році, як повідомляє прес-служба територіального управління Держгірпромнагляду по Чернівецькій області, суттєво зріс й рівень смертельного травматизму: у порівняні з попереднім роком, він збільшився на 40%.

Аналіз виробничого травматизму засвідчує: в цілому в регіоні кількість травмованих на виробництві зменшилася на 8,8%. Загалом у 2011 році в краї сталося 52 нещасних випадків ( у 2010-му – 57).

За звітний період не допущено травм на виробництві: в гірничорудній і нерудній промисловості, хімічній та газовій промисловості, інших видах транспорту, на підприємствах пошти та зв’язку, у рибному господарстві, харчовій промисловості, видавничій справі та установах медицини.

Рівень загального травматизму знижено: на підприємствах житлово-комунального господарства, машинобудування, на підприємствах автодорожнього транспорту, у сільському та лісовому господарстві, на підприємствах легкої та текстильної промисловості.

В управлінні констатують: особливе занепокоєння викликає стан травматизму на підприємствах соціально-культурної сфери та в будівельній галузі, де зареєстровано груповий нещасний випадок, в якому загинуло двоє осіб.

Про наявність великої кількості виробничих ризиків засвідчують два смертельних випадки, що сталися у лісовому господарстві.
За територіальною ознакою смертельні нещасні випадки мали місце: у Першотравневому (1), Шевченківському (6) районах обласного центру, Вижницькому (1), Глибоцькому (1) та Сторожинецькому (1) районах області.

Аналіз смертельних нещасних випадків свідчить: у більшої половини причинами їх настання є організаційні моменти: невиконання інструкцій з охорони праці, порушення посадових інструкцій, залучення до виконання робіт працівників не за спеціальністю, тощо.
У переважній більшості травмування осіб сталося внаслідок:
дій предметів, що рухаються, обертаються, розлітаються – 18 випадків;
падіння під час пересування – 7 випадків;
падіння з висоти – 4 випадки;
інші – 4 випадки;

Впродовж 2011 року інспекторським складом проведено 28 спеціальних розслідувань нещасних випадків. (За матеріалами спеціальних розслідувань випадків органами прокуратури порушено 14 кримінальних справ.) Проведено 175 всебічних перевірок суб’єктів господарювання та 1005 перевірок виробничих об’єктів.
У разі наявності загрози життю та здоров’ю працюючих призупинено експлуатацію обладнання та виконання робіт підвищеної небезпеки у 1062 випадках,
За допущені порушення вимог законодавства з охорони праці до адміністративної відповідальності притягнуто 591 працівник, з них 221 перший керівник. Сума штрафів склала 43582 гривень. Станом на нинішній день кошти у повному обсязі сплачено до державного бюджету.

За звітний період направлено два подання про відсторонення працівників від займаної посади, накладено адміністративні стягнення в порядку ст.1884 щодо невиконання раніше виданих приписів.

На 41 особу суб’єктів господарювання матеріали про виявлені порушення законодавства з охорони праці (без урахування нещасних випадків) направлено в органи прокуратури.

Загалом у ході перевірок було виявлено понад 9100 порушень вимог законодавчих та інших нормативно-правових актів з питань охорони праці.

peredplata