Фірташ відмовився від добровільної екстрадиції до США

Фірташ відмовився від добровільної екстрадиції до СШАУкраїнський олігарх, очільник ради директорів компанії Group DF Дмитро Фірташ відмовився від добровільної екстрадиції до США.

\”Ні, я вважаю, що для цього є політична мотивація\”, – заявив він на засіданні суду у Відні.

Своєю чергою суддя, виклавши хід розгляду справи, зазначив, що спочатку запит на арешт Фірташа від американської влади надійшов у листопаді 2013 року. Проте його було скасовано через кілька днів, про що влада США поінформувала наприкінці 2013 року. Потім, вже 27 лютого 2014 року, надійшов новий запит аналогічного змісту, а 12 березня було видано ордер на арешт, який був проведений поліцією Відня того ж дня. Після внесення застави 21 березня його було випущено під підписку про невиїзд.

Щодо обвинувачення, висунутого владою США, суддя заявив, що \”група Фірташа була зацікавлена в розробці титанового родовища в Індії\”.

\”Для цього необхідно отримати ліцензію, і в ході цієї процедури Фірташем і його підлеглими підкуповувалися чиновники\”, – розповів суддя і запевнив, що на хабарі було витрачено близько 19 млн євро.

За словами судді, у американської сторони була затребувана додаткова інформація. У тому числі про те, що послужило причиною для відкликання запиту в листопаді 2013 року. Суд Відня також попросив у американських правоохоронців надати доступ до заяв двох анонімних свідків, на свідченнях яких багато в чому ґрунтується обвинувачення, однак не отримав вичерпних роз‘яснень.

Зазначимо, Фірташ був затриманий у Відні 12 березня 2014 року на запит американського ФБР. Після цього його помістили у слідчий ізолятор, з якого звільнили під підписку про невиїзд після внесення рекордної застави для Австрії у 125 млн євро.

Нагадаємо, раніше українське МВС заявило про готовність допомогти американському ФБР розслідувати корупційні схеми Фірташа.

peredplata