АТО замінять військовою операцією

АТО замінять військовою операцієюЗаконопроект про реінтеграцію Донбасу передбачає перехід до \”військової операції\” під керівництвом Президента.
Про це депутат від \”Народного фронту\” Дмитро Тимчук розповів на своїй сторінці у Фейсбуці, передає Цензор.НЕТ.

\”Чим пропонують замінити АТО? По суті – військовою операцією, якою керує не СБУ (як зараз, у режимі АТО), а оперативний штаб. Загальне керівництво оперативним штабом здійснюватиме Президент як верховний головнокомандувач, з питань оборони також керівництво здійснює Генштаб. Президент має право, як вирішувати питання використання сил і засобів ЗСУ в операції, так і залучати інші силові структури, але під загальним керівництвом військових. Усі нинішні між цивільними та військовими адміністрації або військові адміністрації в разі створення останніх також \”замикаються\” на оперативному штабі\”, – написав він.

При цьому він зазначив, що законопроект дозволяє вводити воєнний стан на розсуд Президента України.

\”Однак треба розуміти, що Закон про правовий режим воєнного стану – це не інструмент використання ЗСУ, як чомусь впевнені багато хто. Воєнний стан (а він, згідно з тим же Законом, може вводитися і без стану війни, а лише в разі загрози) полегшує в певних ситуаціях забезпечення використання ЗСУ. В цілому ж він спрямований на вирішення адміністративних питань \”під військових\”, на обмеження прав громадян і ЗМІ, тощо\”, – пояснив він.

Раніше спікер Верховної Ради Андрій Парубій повідомив, що законопроект, який стосується реінтеграції Донбасу, можуть внести в Раду найближчими днями. Джерело: https://ua.censor.net.ua/n444651

peredplata