Військовий ПДФО на потреби армії: як голосували нардепи з Буковини

Верховна Рада України схвалила в цілому законопроєкт, який перенаправить військовий ПДФО з місцевих бюджетів на потреби армії. Суспільне Чернівці розповідає, що відомо про законопроєкт як за нього голосували депутати, обрані по виборчих округах області.

На засіданні 8 листопада народні депутати ухвалили проєкт № 10037 щодо військового ПДФО та акцизу на дороги. Це рішення підтримали 253 обранці. Загалом на армію з місцевих бюджетів перерахують за поточний і наступний рік 214,7 млрд грн.

Результати голосування оприлюднили на сайті ВРУ.

Як голосували депутати з Чернівецької області

На засіданні ради був відсутній депутат від фракції “Слуга народу” Максим Павлюк. З присутніх “слуг” це рішення підтримали нардепка Оксана Гринчук та Максим Заремський.

Водночас Володимир Козак та Георгій Мазурашу утрималися, а Олег Марусяк, Валерій Божик та Олена Лис не голосували.

Також прийняття проєкту закону підтримав ексначальник Чернівецької ОВА часів Януковича Михайло Папієв, який входить до депутатської групи “Платформа за життя та мир”.

 

Стало відомо, як депутати з Буковини голосували за пропозицію забрати військове ПДФО з місцевих бюджетів
Інфографіка: Суспільне Чернівці

Що відомо про закон

Раніше Міністерство фінансів України підготувало законопроєкт про держбюджет на 2024 рік, згідно з яким пропонують спрямувати доходи з виплат військовим з місцевих бюджетів у державний.

Згідно з прийнятим законопроєктом, з 1 жовтня по 31 грудня 2023 року військовий ПДФО будуть спрямовувати до держбюджету в пропорції 50% на 50%: для Держспецзв’язку на дрони і до Міноборони на артилерійські системи.

А з січня наступного року й до 31 грудня року, в якому буде припинено чи скасовано воєнний стан “військовий ПДФО” розподілятиметься в таких пропорціях:

  • 45% — Держспецзв’язку на БпЛА;
  • 45% — Мінстратегпрому для розгортання виробництва боєприпасів та зброї;
  • 10% — розпорядникам сектору безпеки і оборони для автоматичного розподілу між військовими частинами, пропорційно відповідно до сплаченого ПДФО.

Як це вплине на громади області

За вісім місяців цього року громади Чернівецької області отримали 1 мільярд 44 мільйони гривень надходжень ПДФО з доходів військових. Це на приблизно 850 мільйонів більше, ніж за аналогічний період 2021 року. Про це раніше у коментарі Суспільному розповіла заступниця начальника обласної адміністрації Альона Атаманюк. Водночас за цей період громади витратили на потреби та запити тероборони й ЗСУ 263 мільйони гривень.

Оскільки ПДФО заберуть з місцевих бюджетів, наступного року бюджет Чернівців може недоотримати орієнтовно 700 мільйонів гривень, повідомляли раніше Суспільному у пресслужбі міської ради.

На пресконференції 6 вересня міський голова Роман Клічук повідомив, що це негативно вплине на розвиток громади та підтримку військових.

“Все, що треба військовим та переселенцям, для бомбосховищ чи підтримки родин військових, – лягає на бюджет міста. Якщо ці суми заберуть, буде складно. Як я розумію, цей податок з військових хочуть забрати з 1 жовтня. А ми готуємося до зими, й заборгованість держави місту є колосальною. Лиш борги перед теплокомуненерго становлять 260 мільйонів гривень”, – каже Клічук.

За словами Атаманюк, не усі 52 громади області отримують надходження до бюджету з виплат військових, каже Атаманюк. ПДФО сплачують за місцем військової частини.

Тому після перерозподілу ПДФО з місцевих бюджетів до державного, громади зможуть отримати додаткову підтримку з держбюджету. Атаманюк розповіла, що в ОВА аналізували, які громади області потенційно можуть претендувати на цю допомогу. За результатами аналізу, всі 52 громади отримають у 2023 році ПДФО без військових більше, ніж у 2021 році.

Громади мають покривати базові витрати з доходів, які вони мають від іншого ПДФО, окрім військового, і від інших видів надходжень, каже Атаманюк.

Що відомо про ПДФО із доходів військових та місцеві бюджети

  • Місцеві бюджети можуть залишитися без податку на доходи фізичних осіб з військових. Це передбачено змінами до бюджету на 2023-й рік. Проєкт бюджету на 2024-й рік теж передбачає перерозподіл ПДФО з місцевих бюджетів до державного.
  • Депутати Чернівецької міськради на сесії 28 вересня проголосували за рішення звернутися до президента та голови Верховної Ради з закликом залишити ПДФО з доходів військових у місцевих бюджетах.

Джерело: Суспільне Чернівці

peredplata