Розтратив майже 1 млрд грн: колишнього заступника оборони “зловили” на корупції

Служба безпеки України (СБУ) та Держбюро розслідувань (ДБР) викрили колишнього заступника міністра оборони на черговій корупційній схемі. Разом зі спільниками у 2022 році він закупив для українських військових партію неякісних бронежилетів, чим розтратив понад 948 млн бюджетних гривень.

Про це повідомили в самій СБУ. Там зазначили, що за даними слідства, до оборудки також причетні двоє колишніх підлеглих фігуранта:

  • ексглава Департаменту держзакупівель Міноборони;
  • колишній керівник Центрального управління матеріального забезпечення ЗСУ.

“Для реалізації злочинної схеми у 2022 році її організатори уклали договір на постачання великої партії бронежилетів з однією із східноєвропейських компаній, бенефіціарними власниками якої є громадяни держави-агресора. Однак експертиза придбаних бронеплит показала, що вони не відповідають заявленому класу захисту і таким чином становлять небезпеку для життя військовослужбовців у бойовій обстановці”, – йдеться в повідомленні.

Наразі всіх трьох підозрюють за низкою статей КК України. Зловмисникам загрожує до 12 років ув’язнення з конфіскацією майна.

СБУ та ДБР викрили колишнього заступника міністра оборони на черговій корупційній схемі

Не перший випадок

Як зазначили в СБУ, раніше колишнього заступника міністра оборони та ексглаву Департаменту держзакупівель міністерства було викрито в ще одному епізоді закупівлі неякісних бронежилетів для ЗСУ. Так, у лютому 2023 року було встановлено, що вони придбали майже 3 тис. неякісних бронежилетів на понад 100 млн грн.

“Дані вироби не відповідають вимогам IV класу бронежилетів. І не можуть належним чином захистити українських воїнів”, – розповіли тоді в службі.

Як повідомляв OBOZ.UA, тим часом українка Тетяна Глиняна, скандально відома як постачальник продуктів харчування для Збройних сил України, у тому числі яєць по 17 гривень, виявилася власницею чотирьох готелів у курортному місті Спліт (Хорватія). У такому статусі вона почала з’являтися на цих об’єктах минулого року.

peredplata