Воїна-лісівника з Буковини нагородив Головнокомандувач ЗСУ

До великої війни Віталій Євинчук 20 років пропрацював в лісовій галузі. Був інженером з охорони праці у філії Путильського лісового господарства. Відповідав за безпеку працівників, у роботі був принциповий та справедливий.
Віталій з дитинства хотів бути військовим чи піти працювати у лісову галузь. Спочатку обрав другий варіант. Історію захисника розповіла Спілка воїнів-лісівників України.
«До 2014 року я не бачив перспектив служби в армії. Вона розвалювалась. АТО мене зачепилр. Не міг спокійно дивитись, як росіяни окуповували Крим та Донбас. Думав піти служити, але була мала дитина».
У 2021 році чоловік добровільно мобілізувався. Пройшов тримісячне навчання на Львівщині. Далі потрапив у 10 гірсько-штурмовий батальйон на посаду стрільця.
 «Восени 2021 року ми вже всі готувалися до повномасштабного вторгнення. У повітрі пахло війною. Постійні тренування на полігонах, злагодження. 24 лютого 2022 року ми вже всі були готові. Зброя заряджена. О 5 ранку нас підняли по тривозі. Через день ми вже були у Фастові. Відбивали російський десант».
Тоді, відзначає Віталій, російська авіація потужно працювала. Війська були натреновані. Але такого опору, який тут зустріли, не очікували. До того ж, їхній план на Київщині був із самого початку провальний.
 «Вони не розрахували свої сили. Особливо логістику. А логістика виграє війни. Відтак, у них не стало забезпечення. І ми їх погнали аж до кордону»,–розповідає воїн.
Далі була Харківщина. Віталій брав участь у звільненні області. Став старшим стрільцем, потім пройшов офіцерські курси. В цей час воїну за його роботу подякував особисто Головнокомандувач Збройних сил України. Вручив «Золотий хрест». Таку нагороду дають за мужність і успішне виконання завдань під час бою.
Після курсів чоловік служить в 42-й окремій механізованій бригаді. Командир відділення. Працюють на Донецькому напрямку.
 «Війна зараз зовсім не та, що рік тому. Росіяни масово застосовують FPV-дрони. Вражають ними наші автомобілі. Звісно, ми теж не відстаємо. В нас таких засобів теж вистачає. Воюємо на рівних».
 Удома на Віталія Євинчука, крім дружини, чекають ще двоє синів. Одному 22, іншому 9. Дітей не бачив дуже давно. З початку повномасштабного вторгнення. Лише онлайн. У відпустці був ще на початку 2022 року.
 «Якось збиралась поїхати до нього на передову. Але і діти скучили за батьком теж. Менший син сказав: «Мамо, без мене ти не поїдеш». Із 9-річною дитиною на фронт їхати дуже ризиковано. У сина сльози, коли бачить по відеозв’язку батька», – зізнається дружина.
Днями було рівно 3 роки, як Віталій Євенчук служить. Для себе він вирішив, що після завершення війни повернеться у лісгосп та до сім’ї.
Джерело: Чернівецька обласна рада
 
 
 
 
 

peredplata