Нідерланди ще передають Україні 24 винищувачі F-16,

Наш власний кореспондент Ростислав Демчук передає з Брюсселя: 
-Нідерланди ще передають Україні 24 винищувачі F-16, – міністр оборони Нідерландів Кайса Оллонгерн
Кайса одна з небагатьох красивих, приємних, цікавих, людяних жінок у європейській політиці. Хоча,… неправильно – всі ниншні жінки, лідери у європейській політиці красиві у всьому. Лише стосовно пані Меркель у мене гидкі асоціації, така от самозакохана, надута прищава жаба-рапуха, яких я бачив на волинських болотах… Я люблю i президентку Єврокомісії Урсулy фон дер Ляєн, і Кайсу Оллонгерн, і міністра закордонних справ Німеччини Анналену Бербок, і прем`єрку Італії Джорджію Мелоні, президентку Європарламенту Роберту Мецолу, президентку Молдови Майю Санду… А прем`єрка Естонії Кая Каллас – взагалі рідна душа.
Коротше, шлях журналіста до душі політика складний і довгий, а от шлях жінки політика до душі журналіста – це секунди.
Під час завершення прес-конференції засідання міністрів оборони НАТО, а також групи “Рамштайн” я підійшов до подіума залу прес-театру і спитав Кайсу Оллонгерн нідерландською (і це важливо): пані міністер, ви сказали що передасте Україні ще 24 винищувачів F-16, але, коли це буде? (Я там ще трохи договорив їдкого й скептичного).
Кайса нагнулась до мене, бо стояла на подіумі, потім присіла навпочіпки, як оце підлітки хулігани присідають щоби “перетерти”, послухала мене, далі подала мені дві руки і злізла з подіуму.
– Ви зараз поводите себе не стільки як журналіст, а як будь-який українець. Вам болить більше і сильніше. Я розумію, що вас можуть вже дратувати оці фрази: “Україна в нашому серці”, “будемо з Україною стільки – скільки треба”… і це ж ти почав, Рості, ти рік тому спитав Остіна скільки ви зможете бути з Україною. Ти сам породив цей мем: “будемо з Україною стільки, скільки потрібно”. Тільки я підкоригую і скажу: стільки – скільки ми зможемо… І це чесно!
– Нідерлади зробили більше, ніж я могла собі уявити. Саме Нідерланди знищили американське табу щодо F16. Вони будуть передані Україні, як тільки все буде готово з вашими пілотами. Цей момент залежить від підготовки українських пілотів і технічного персоналу, а також, звісно, від інфраструктури. Ця передача – це спільна робота, спільні зусилля з Україною, а також із Данією, Сполученими Штатами та іншими країнами. Це важко, це складно, але це станеться невдовзі. Повір мені!
– Ваша думка щодо закликів США припинити обстріли бензинових заводів?
– Це позиція окемо США. Всі розуміють, що бензинові заводи – це не лікарні, школи, театри… Ну, давай, бувай…, Рості. Кайса поплескала мене по по плечу і потисла долоню. Wees sterk, Rosti!

peredplata

Залишити відповідь