Швеція передасть Україні не один, а два літаки радіолокаційної розвідки ASC 890

Наш власний кореспондент Ростислав Демчук передає з Брюсселя:
-Швеція передасть Україні не один, як раніше повідомлялося, а два літаки радіолокаційної розвідки ASC 890, пише Bloomberg з посиланням на міністра оборони Швеції Пола Юнсона
Літаючі радіолокаційні станції Saab 340 AEW&C є доволі дорогим задоволенням, але дуже необхідним для України. Не включаючи літак, саме устаткування у чистому вигляді, без вартості самого транспортного літака Saab 340 коштує кілька десятків млн $.
Порівняно з традиційними круговими радарами AWACS на літаках дальнього радіолокаційного виявлення, таких як E-3 Sentry, у Saab 340 радар PS-890 AESA з системою Erieye є нерухомим та розташований поздовжньо. Така конструкція хоча і зменшує опір повітря, але має сліпі зони попереду і позаду літака. Зона сканування становить 120 градусів з кожного боку літака. Радар може відслідковувати кораблі, літаки та ракети на відстанях до 300—400 км при польоті на висоті 6000 м.
***
Таке надбання для України є дуже важливим. Зокрема на тлі того, що українські дрони серйозно пошкодили низку російських стаціонарних РЛС і залишили в деяких регіоннах ППО Росії “сліпими”.

peredplata