У РФ помер брат Подоляка: на його помітили могилі – вінок ГРУ. ФОТО

19 травня в країні-агресорі у віці 59 років помер Володимир Подоляк – імовірно, старший брат радника керівника Офісу президента України Михайла Подоляка.

Фото могили опублікували в Х-акаунті KIU. Russian Officers killed in Ukraine, який відслідковує смерті російських військових на війні країни-агресора проти України (у профілі вказано, що ця група розслідувачів базується в Чехії). SOTA зазначає, що факт смерті Подоляка-старшого підтверджує спадкова справа, відкрита московським нотаріусом.

 

 

За яких обставин помер Володимир Подоляк, невідомо. KIU. Russian Officers killed in Ukraine звертає увагу, що на знімках із могили видно вінок зі стрічкою “От коллектива ЦПС”, на думку пабліка, ідеться про центр підготовки спецалістів ГРУ (російської військової розвідки). Для портретного знімка, який поставили на могилі, померлий позував у формі з нагородами, серед яких – нагрудний знак ГРУ.

На підставі цих деталей KIU. Russian Officers killed in Ukraine робить висновок, що в минулому Володимир Подоляк “дійсно був офіцером російської військової розвідки, імовірно, 322-го центру спеціальної підготовки ГРУ в Москві”.

 

Також KIU. Russian Officers killed in Ukraine звертає увагу, що деякі ЗМІ заявили, що Подоляка-старшого “ліквідували”. Автори акаунту вважають це малоймовірним, оскільки той уже був на пенсії, а достовірні обставини смерті невідомі.

Михайло Подоляк не заперечував, що його старший брат живе в країні-агресорі. В інтерв’ю “Главкому” у 2021 році він говорив, що його брат “уже давно звичайний військовий пенсіонер”.

“Ще за Радянського Союзу туди [в Росію] виїхав. Десь в 1986 чи 1987 році”, – зазначав Подоляк. Реагуючи на питання щодо ймовірної служби брата в російській розвідці, він закликав “не жити стереотипами”.

“А щодо спілкування… По-перше, зараз його практично нема. Тобто на день народження можу подзвонити і все. І цьому є багато світоглядних і організаційних причин. По-друге, не бачу жодного сенсу відмовлятись від сім’ї, навіть якщо ідеологічно ми категорично різні. І навіть якщо я категорично проти будь-якої ворожої для моєї країни ідеології, тим більше сучасної російської”, – сказав він тоді.

У лютому 2024 року Подоляк в ефірі YouTube-каналу Breakfast Show заперечив зв’язок брата з російськими і радянськими спецслужбами – КГБ і ФСБ.

“Якщо людині 60 років, мені – 51, я повинен нести відповідальність за інших людей? Люди, які в Радянському Союзі обрали жити в іншій країні, і я не спілкуюся з ними. Я повинен за них нести відповідальність? І коли кажуть, що якщо в тебе родич в Росії, то ти будеш завербованим, – а чому не вважають, що я не можу завербувати когось? – підкреслював він. –  Якщо чітко тут зафіксувати. Перше, є родичі в багатьох у Росії. Друге, не факт, що із цими людьми хтось спілкується. Третє, м’яко кажучи, ми можемо дивитися по-різному на багато речей і не спілкуватися, це ж нормально? І четверте, було б добре, якби люди все-таки перевіряли інформацію”.

peredplata