Світові ЗМІ – про Курську офензиву: “Шок, раптовість і тиша нагадують інший український блискавичний наступ – Харківську операцію”

 

Bloomberg: “Раптове українське Вторгнення перевертає стіл для Путіна. Вперше з часів Другої світової війни іноземна армія вторглася в Росію. Путін із похмурим обличчям викликав своїх начальників силових відомств для роз’яснень. Розлючені російські військові блогери звинувачують високопосадовців у кричущій некомпетентності”.

The Economist: “Шок, раптовість і тиша нагадують інший український блискавичний наступ – Харківську операцію 2022 року. Джерело в розвідці каже, що ранній успіх операції ввергнув Росію в параліч. Україна просувається лише там, де є сенс. Росіяни роблять дуже дурні помилки, це пов’язано з їхніми керівними ланками, які надають перевагу хорошим новинам, а не правді. Це четвертий великий російський провал у цій війні після Києва, Харкова та Херсона. “У нас з’явилися нові опції, і росіяни це знають”, – каже джерело у розвідці [України]”.

CNN: “Росія каже, що зупинила українське вторгнення на її територію. Все свідчить про протилежне. Мік Райан, автор блогу Futura Doctrina: “Україна задіяла якісні підрозділи. Здається, що, на відміну від контрнаступу 2023-го, де були задіяні свіжі бригади, на цього разу настають досвідчені війська. Здається, це вже приносить Україні дивіденди, виходячи із глибини її просування”.

The Telegraph: “Раптова українська атака в Курській області принизила російську армію. Три цілі українського наступу: 1) відвести російські підрозділи з Донецької області; 2) посіяти розбрат усередині Росії; 3) здійснити обмін територіями на майбутніх переговорах. У Путіна багато причин турбуватися”.

Die Welt: “Українській армії вдалося досягти дечого дуже рідкісного в цій війні: створити справжній чинник несподіванки. Здається, росіян повністю застали зненацька. Розвідка провалися. Україна змогла пройти на 10 кілометрів у Курську область (насправді далі – “Н”). Операція планувалася довгий час. Тепер головне питання: чи зможе Україна утримати територію? Росія збирає підкріплення та скидає важкі бомби”.

France 24: “У Путіна зовсім немає почуття іронії: президент, який вторгся в Україну і знищив величезну частину країни, говорить про масштабну провокацію? Упродовж останніх двох днів українці однозначно дали росіянам підстави для паніки. Росіяни сказали, що все під контролем, що всіх відкинули назад. А потім раптово включили задню. Російські “воєнкори” почали показувати зовсім іншу картинку”.

The Guardian: “Просування України набагато більше, ніж багато хто міг передбачити два дні тому. Джейд МакГлінн, експертка Королівського коледжу Лондона: “З точки зору військової стратегії, я все ще трохи спантеличенаа. Але щодо політичної стратегії, це було дуже успішно. Це вкотре засвідчує, що “червоні лінії” Путіна лише слова, а Росія – не така сильна, як заведено вважати”.

джерело: тг-канал “Быть Или”

peredplata