Важкі часи італійських мафіозі: наймасштабніший за останні 30 років судовий процес добігає кінця

 

Італія, Ламеція-Терме – Майже 5 000 років на 322 обвинувачених. Такий загальний термін тюремного ув’язнення попросила прокуратура для ймовірних членів «Ндрангети» — найпотужнішого злочинного клану Італії. Вовк, Товстий, Цукерка та Бараняче стегно — прізвиська деяких із його представників. Історичний судовий розгляд тривав майже три роки. Членів угруповання звинувачують за 400 пунктами, зокрема, у вбивстві, торгівлі наркотиками, відмиванні грошей. 

Оголошення судового вироку очікується в понеділок, 20 листопада, передає агенція ANSA. 
 

Клан «Ндрангета» походить із Калабрії — найбіднішої провінції Італії. За оцінками експертів, до нього входять близько 150 калабрійських родин. Торгівля наркотиками та зброєю, рекет, шахрайство та викачування державних коштів щорічно дають клану прибуток у понад 50 млрд євро. Діяльність «Ндрангети» поширена на всю Італію, а також США, Австралію, Бельгію, Канаду, Німеччину, Австрію, Нідерланди, Аргентину, Колумбію та Мексику. Клан вважається найбільшим поширювачем кокаїну у Європі. 

Процес сторіччя

Масштабний судовий процес під назвою «Рінасцита-Скотт», або «Відродження Скотта», що в італійській пресі охрестили «максіпроцесом» розпочався ще 13 січня 2021 року. Він тривав у спеціально збудованій для цього бункерній залі суду в Ламеція-Терме. 

За три роки троє суддів заслухали тисячі годин свідчень, зокрема й від соратників та членів угруповання. 

Серед обвинувачених — держслужбовці, мери і навіть один поліціянт-високопосадовець. Утім, найгучнішою фігурою процесу є колишній член парламенту та сенатор від експрем’єрської партії «Уперед, Італіє» 70-річний адвокат Джанкарло Піттеллі. За ймовірне посередництво між політичним та кримінальним світом йому загрожує 17 років ув’язнення. 

За справою «Ндрангети» вже засуджено 67 обвинувачених. 

Окремий суд має відбутися над ймовірним босом клану — 69-річним Луїджі Манкузо. Перш ніж піти в підпілля, він провів 19 років у в’язниці. Але його схопили знов під час масштабного поліційного рейду 2019 року, коли заарештували понад 300 мафіозі.

Для дюжини головних соратників Манкузо, які відповідали за відбір цілей для ударів або вимагань і підтримку відносин із іншими мафіозі, прокурори попросили 30 років. 

«Це важливий судовий процес, який має міжнародні наслідки, тому що він спрямований проти однієї з найвпливовіших сімей Ндрангета, що базується в Калабрії», — зазначив у коментарі France Presse експерт Антоніо Нікасо. 

Таємниці клану

Найяскравіші свідчення до суду надійшли від близько 50 колишніх агентів мафії, які стали співпрацювати зі слідством, зокрема, і від племінника Манкузо Емануеле. 

Вони розповіли про давно поховані таємниці клану — заховану у цвинтарних каплицях зброю, машини швидкої допомоги, якими транспортують наркотики, муніципальні джерела води, якими зрошують врожаї маріхуани.

Ті, хто виступав проти мафії, знаходили в себе на порозі мертвих цуценят, дельфінів або козячі голови. Їм палили автомобілі, трощили вітрини їхніх крамниць.

Комусь пощастило менше: їх били, або розстрілювали, або їхні тіла так і не знайшли.

peredplata