У Чернівцях в’язні перерізали собі вени в СІЗО: деталі кривавого бунту.

У Чернівцях у слідчому ізоляторі вранці 25 квітня стався бунт ув’язнених. Як пише “Обозреватель” із посиланням на власні джерела, вони дізналися, що в СІЗО взяли хворого коронавірусом.

“Повідомлялося, що начальник СІЗО два дні намагався перешкодити цьому, однак на нього нібито натиснули з Мін’юсту”, – йдеться в матеріалі.

Ув’язнені запанікували через впевненість, що в ізоляторі неможливо створити санітарні умови та уникнути зараження. Адже будівля дуже компактна і стара, була збудована ще на початку XIX століття.

Після цього три камери забарикадувалися зсередини і кілька осіб порізали собі вени.

Співробітникам СІЗО довелося застосувати силу, винуватців заворушень ізолювали.

“Співробітники ізолятора почали писати рапорти на звільнення. Сьогодні вже подано п’ять рапортів. Обстановка дуже напружена”, – пише видання.

Згодом подію прокоментували у самій установі:

“Щодо подій в державній установі “Чернівецькій слідчий ізолятор”. У зв’язку з прибуттям до установи підслідного з ІТТ міста Чернівці із підтвердженим COVID-19, деякі ув’язнені в ніч на 25 квітня 2020 року зачинилися в камерах, перешкоджаючи персоналу установи виконувати свої обов’язки, чим висловили своє обурення. В акті порушення режиму прийняло участь ув’язнені трьох камер (троє з яких вчинили членоушкодження, їм надана медична допомога).

Ув’язненого із COVID-19 23 квітня 2020 року було доставлено до слідчого ізолятора відповідно до Ухвали суду. Ув’язнений був розміщений із дотриманням всіх необхідних карантинних вимог окремо від інших ув’язнених та засуджених. Персонал, який здійснює нагляд, забезпечений засобами індивідуального захисту, установа – дезінфікуючими засобами.

Двоє інспекторів установи 25 квітня звернулись із проханням надати їм відпустку. Після повідомлення про подію керівництво Департаменту з питань виконання кримінальних покарань Міністерства юстиції України виїхало на місце подій. У Департаменті створено штаб реагування на ускладнення оперативної обстановки, сформований комплекс заходів щодо посилення контролю.Наразі стан оперативної обстановки в Чернівецькому СІЗО стабільний”.

ДОДАТКОВО:

Коронавірус в Україні підтверджено вже у 8125 людей, і для протидії поширення SARS-CoV-2 уряд продовжив карантин по 11 травня з жорсткими обмежувальними заходами. Але вірус продовжує заражати людей, і знаходить “лазівки” навіть в тюремних стінах.

Перші випадки COVID-19 в українських місцях позбавлення волі виявили 23 квітня. У прес-службі омбудсмена розповіли, що в одній з пенітенціарних установ західного регіону у двох працівників підтвердилася хвороба, але серед ув’язнених заражених немає.

Джерело: https://onebuk.tv/ 

ФОТО З АРХІВУ “БУКОВИНА 24”

Уповноважена ВР з прав людини Людмила Денісова прокоментувала непокору, барикадування та порізані вени у Чернівецькому СІЗО. ФОТО 18+

26.04.2020, 12:09

у Чернівецькому слідчому ізоляторі, у ніч на 25 квітня група ув’язнених зачинилася в камерах, перешкоджаючи персоналу установи виконувати свої обов’язки. Бунт вчинили через  прибуття до виправної установи підсудного з лабораторно підтвердженим діагнозом COVID-19.

 

У зв`язку із ситуацією, що склалася, уповноважена ВР з прав людини Людмила Денісова відреагувала на бунт ув’язнених у Чернівецькому СІЗО.

Відповідний інформаційний пост Людмила Денісова розмістила у мережі Фейсбук на своїй сторінці.

“Вчора за моїм дорученням регіональний представник Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини у Чернівецькій області Леонід Мельников здійснив позаплановий моніторинговий візит до державної установи «Чернівецький слідчий ізолятор» з метою з’ясування обставин надзвичайної події, що сталася в установі у ніч проти 25 квітня.

Під час візиту встановлено, що близько 23 години 24 квітня, ув’язнені, які утримуються в установі, почали висловлювати масове невдоволення прийняттям до СІЗО новоприбулого ув’язненого з підтвердженим діагнозом – коронавірусна хвороба COVID-19″, – йдеться у дописі.

За словами адміністрації установи, ув’язнені виказували обурення, заклики до непокори та барикадувалися. У зв’язку з цим, 25 квітня о 6 годині ранку керівник установи оголосив збір особового складу по тривозі. О 8 годині, під час зміни чергування, ув’язненні з 3-х камер чинили персоналу перешкоди та опір під час входження до приміщень для проведення перевірки.

Тож як повідомила Людмила Денісова, через це до сімох ув’язнених застосовано фізичну силу, а до одного з них – спеціальні засоби (кайданки). На знак протесту троє ув’язнених завдали собі тілесних ушкоджень, порізавши передпліччя. Один із в’язнів мав венозну кровотечу. Для надання йому допомоги було викликано карету швидкої медичної допомоги, а сам в’язень був вивезений за межі СІЗО.

Світлина від Людмила Денісова.

Світлина від Людмила Денісова.

Світлина від Людмила Денісова.

“Наразі в установі проводиться службова перевірка. Поінформовано правоохоронні органи.

Хворий на коронавірусну хворобу COVID-19 на даний час перебуває в окремій камері, в ізольованому блоці, передбаченому для перебування осіб з підозрою\захворюванням на коронавірус. Стан його здоров’я задовільний.

Ситуація у Чернівецькому СІЗО перебуває на моєму особистому контролі”, – додала вона.

peredplata