Пенсійний сюрприз для українців

Пенсійний сюрприз для українцівТе, чого боялися і нинішні, і майбутні пенсіонери, сталося. Те, що впродовж кількох місяців не сходило з уст мільйонів – «реформа» за рахунок пересічних українців — отримало перший законний поштовх до життя: верховна рада прийняла в першому читанні проект, запропонований урядом. «За» проголосувало 245 народних обранців.

Обґрунтовуючи необхідність прийняття цього документа, Сергій Тігіпко продовжував наголошувати на демографічних проблемах, розриві між пенсіями чоловіків і жінок, незбалансованості бюджету ПФ України тощо – подітись, мовляв, нікуди…

Отож проектом, незважаючи на народні обурення, таки підвищено пенсійний вік для жінок з 55 до 60 років, починаючи з вересня 2011 року. Він буде збільшуватися поступово – щороку на 6 місяців впродовж 10 років. При цьому за кожних півроку більш пізнього виходу жінки отримуватимуть пенсію, збільшену на 2,5%. Для чоловіків-держслужбовців також передбачається підвищення пенсійного віку – до 62 років, починаючи з 2013 року. Цей процес триватиме впродовж 4 років. 62 роки – то буде граничний вік, а практику продовження перебування на державній службі, як було раніше, скасують. Необхідна вислуга для призначення пенсії військовослужбовцям та деяким іншим категоріям збільшиться з 20 до 25 років.

Ще уряд пропонує обмежити розмір максимальної пенсії 10 прожитковими мінімумами, що наразі становить 7640 гривень. Окрім того, пропонованим документом змінюється формула обчислення виплат та збе-рігаються VIP-пенсії. Зміна ж цієї формули, за словами в.о. голови Чернівецької обласної організації ВО «Батьківщина» Івана Мунтяна, вилучить у кожного пенсіонера щонайменше 250 гривень. Саме тому бютівці, як і більшість українців, переконані, що така пенсійна реформа проводиться коштом бідних в інтересах багатих.

Опозиція радить зекономити не на пенсіонерах, а на владі. Андрій Павловський та Арсеній Яценюк запропонували свої проекти реформи – без збільшення пенсійного віку та розміру трудового стажу. «Батьківщина» закликає негайно вжити заходів для виведення з тіні зарплатні, скорочення сфери зайнятості на тимчасових роботах без належного оформлення угод, підвищення зарплати та негайного збільшення кількості робочих місць. Як відомо, Янукович, йдучи до влади, обіцяв виборцям, що ніколи не здійснить непопулярних кроків зі збільшення пенсійного віку співвітчизникам. Однак з’ясувалось, що нинішній глава держави якось надто швидко забув про свої обіцянки. Бо як тоді, до прикладу, пояснюється не лише підвищення такого віку, особливо жінкам, але й відмова скорочення пенсій, що сягають 10, 20, 30 і 40 тисяч гривень?

Арсеній Яценюк у своєму законопроекті пропонував скоротити витрати на державний апарат: продати державні резиденції, на яких живуть нинішні й колишні можновладці, скасувати всі депутатські пільги, продати половину автопарку всіх державних установ.
— Що зміниться у житті простого пенсіонера чи молодої людини від цієї вашої реформи? – запитував Арсеній Яценюк. – Ви хочете отримати гроші у МВФ? Ви вже набралися їх на 57 мільярдів доларів! Опам’ятайтеся. Ці кредити рівні сумі коштів, якими володіють олігархи партії регіонів…

На переконання представників «Фронту Змін», реформи можуть мати успіх лише тоді, коли виходять від влади, яку підтримує народ. Вони проходитимуть швидко за рахунок довіри суспільства до влади. Та зовсім інша картина вимальовується нині навіть у тих областях, де партія влади отримала максимальну підтримку. Адже обіцяного покращення життя чомусь не видно… Тож що буде далі?

Наталія БРЯНСЬКА

peredplata