Якщо підприємства, які зобов’язані підтверджувати право на пільговий стаж, ліквідовані?.. Комісія допомагає реалізувати право на пільгову пенсію

В умовах сьогодення, все частіше, наближаючись до пенсійного віку, громадяни, в силу незалежних від них обставин, стикаються з проблемою, пов’язаною з відсутністю документів, які підтверджують право на призначення пенсій на пільгових умовах або за вислугу років, у зв’язку з ліквідацією підприємств або організацій без визначення їх правонаступників. Щоб допомогти буковинцям в таких випадках вчасно реалізувати право на пільгове пенсійне забезпечення, функціонує комісія при начальнику головного управління Пенсійного фонду України в Чернівецькій області, яка приймає рішення з питань підтвердження стажу роботи на посадах, що дають право на призначення пенсії на пільгових умовах або за вислугу років. До складу комісії крім фахівців Пенсійного фонд, входять представники обласної ради професійних спілок, Ради Федерації роботодавців області, територіальної інспекції з питань праці, державної експертизи з умов праці та Департаменту соціального захисту населення.
Пенсійною службою області постійно проводиться роз’яснювальна та пошукова робота, направляються запити щодо витребування архівних довідок про набутий заявниками стаж, здійснюються перевірки первинних документів, які зберігаються в архівних установах, оцінюється правильність їх оформлення та відповідність викладених в них відомостей з особистими даними заявників, формуються наглядові справи по ліквідованих підприємствах з метою прискорення розгляду типових ситуацій.
З часу діяльності комісії набутий певний досвід у вирішенні питань підтвердження пільгового та спеціального стажу за періоди роботи як на великих промислових підприємствах, так і на незначних за масштабами господарствах, що дозволяє оперативно розглядати документи та ухвалювати рішення. Водночас кожне таке рішення приймається при кропіткому вивченні всіх документів та обставин, які стосуються особливостей роботи кожного окремого працівника.
Внаслідок налагодженої роботи Комісії та органів Пенсійного фонду, які здійснюють підготовку необхідних документів, більшість ухвалених на засіданні комісії рішень вже в найближчому майбутньому нададуть можливість громадянам реалізувати набуте важкою працею право на пільгове пенсійне забезпечення, незважаючи на ліквідацію підприємств.

Ганна Московчук, головний спеціаліст управління пенсійного забезпечення головного управління Пенсійного фонду України в Чернівецькій області

peredplata