Вживання дикорослих грибів на Буковині є традиційним, але ця традиція несе в собі значний ризик щодо отруєння. Щоправда, як повідомила головний державний санітарний лікар м. Чернівці Наталія Клімчук, за останні декілька років отруєння грибами у Чернівцях не реєструвались.
«Грибні сезони» щороку приносять у своїх кошиках не лише щедрі дарунки лісу, а й дедалі більшу тривогу, біль і біду. Треба зазначити, що інколи навіть їстівні гриби можуть стати причиною отруєння. Це буває у тих випадках, коли вживають гриби старі, перезрілі або після тривалого зберігання. Також, в деяких видах їстівних грибів, які належать до найбільш цінних (білому, лисичках тощо), містяться отруйні нетермостійкі речовини, які при варінні грибів руйнуються.
Вживання недоварених або недосмажених грибів може викликати розлади травлення. Їстівні гриби є цінним продуктом харчування, який до того ж має добрі смакові якості. У грибах міститься білків значно більше, ніж в овочах. Як і в інших рослинних продуктах, у грибах містяться вітаміни В1, В6, РР, С, пантотенова кислота. Гриби відрізняються високим вмістом мінеральних речовин, особливо фосфору. Цього мікроелементу в грибах у тричі більше, ніж в овочах, а кальцію – майже стільки, скільки в рибі. Із мікроелементів у грибах досить багато цинку, міді, заліза, є марганець.
До цього часу не існує простих, швидких та надійних методів визначення отруйності чи їстівності грибів. Є лише один достовірний шлях попередження грибних отруєнь – розрізняння їстівних від отруйних грибів за їх зовнішніми ознаками. Є і сумнівні засоби розпізнавання отруйних грибів, які до цього часу мають попит серед населення.
До них належать :
1. «Всі гриби в молодому віці їстівні». Бліда поганка в однаковій мірі смертельно отруйна як в молодому, так і в зрілому віці.
2. «Отруйні гриби обов’язково викликають скисання молока». Скисання молока відбувається під впливом ферментів пепсину та органічних кислот, які можуть міститись як в отруйних, так і в їстівних грибах.
3. «Отруйні гриби обов’язково повинні мати неприємний запах, а їстівні – приємний». Смертельно отруйна бліда поганка та червоний мухомор, особливо молоді екземпляри, мають досить приємний запах. Більш того, запах блідої поганки нагадує запах печериць. Лише деяким отруйним грибам властивий неприємний запах: мухомор білий вонючий, мухомор пантерний, опеньок сірчано-жовтий несправжній, тощо.
4. «Всі їстівні гриби мають приємний смак». Твердження не вірне і може привести до трагічних наслідків. Так, бліда поганка має добрий присмак без неприємних особливостей. Постраждалі від неї, як правило, це підтверджують. Теж саме характерно і для мухомора червоного та інших отруйних грибів.
5. «Личинки комах і слимаки не їдять отруйних грибів, тому червиві гриби можна вживати в їжу без побоювання». В дійсності, як слимаки, так і личинки комах їдять навіть сильно отруйні гриби.
6. «Якщо гриб отруйний, то в його відварі стають чорними срібні предмети, бурими – цибуля або часник». Потемніння срібних предметів залежить від хімічного діяння на срібло амінокислот, які містять сірку, в результаті утворюється сірчисте срібло чорного кольору. Такі амінокислоти є як в їстівних, так і в отруйних грибах. Смертельно отруйні та отруйні гриби зустрічаються переважно серед пластинчатих грибів. Тому увагу грибників слід звертати на необхідність бути особливо обережними при збиранні саме пластинчатих грибів.
Для того щоб уникнути отруєння існують певні умови, а саме:
1. Якщо Ви відмовились від споживання дикорослих грибів, як від продукту взагалі і споживаєте штучно вирощені печериці, гливи, що купуєте в магазинах, то отруєння виключається.
2. Якщо Ви не можете відмовитись від цього продукту, то набагато безпечніше купувати гриби на стаціонарних ринках, де вони проходять відповідний контроль.
3. Якщо Ви все ж таки відправились до лісу на „тихе полювання”, необхідно знати наступне: – ніколи не збирайте грибів, яких не знаєте; – якщо гриб викликає хоч найменший сумнів, краще його позбутися; – намагайтесь шукати і збирати губчасті гриби „білі”, „бабки”, „моховики” тощо.
В наших широтах серед них найменша кількість отруйних;
– якщо Ви зібрали гриби і принесли їх додому, ретельно перевірте кожен гриб перед тим, як починати готувати страву або робити заготовки;
– перед приготуванням страв з грибів їх необхідно ретельно промити, а перед сушінням обтерти вологою тканиною;
– не вживайте сирих грибів;
– перед приготуванням будь-якої страви гриби необхідно відварити у підсоленій воді протягом 10-15 хвилин;
– готові страви з грибів необхідно зберігати на холоді, бажано не більше 24 годин в емальованому посуді;
– не давайте грибів малолітнім дітям;
– ніколи не застосовуйте „домашні” методи визначення отруйності грибів з використанням цибулини або срібних ложок, вони, окрім помилок нічого не дають;
4. Якщо отруєння все ж таки виникло або Ви його підозрюєте: – негайно промийте шлунок слабким соляним розчином;
– незважаючи на тимчасове полегшення Вашого стану негайно зверніться до найближчої лікувальної установи.