На Рогізні складуватимуть небезпечні відходи

На Рогізні складуватимуть небезпечні відходиДо редакції газети «Час» звернулись садгірчани, стривожені тим, що на територію колишнього заводу побутової хімії на Рогізні планують звозити небезпечні відходи з усієї області. А це ж зона підтоплення, тому люди бояться, що в разі стихійного лиха всі ті отруйні речовини розтечуться по їхніх хатах та потрапляють у Прут. Їх взагалі лякає сусідство з таким складом. Бо ж невідомо, що саме туди звозитимуть і чи можуть вони бути впевненими у своїй безпеці та безпеці своїх дітей.

Голова Садгірської районної ради Юрій Бурега нам повідомив, що на колишній завод побутової хімії нічого наразі не звозять. Річ у тім, що єдина на Буковині фірма, котра має ліцензію на складування небезпечних відходів, а саме «Трініті-Еколоджі», планує звозити з усієї Буковини, наприклад, використані батарейки, люмінесцентні лампи і складувати на заводі, аби згодом відправляти на заводи по Україні, які їх утилізовують. Наразі між Садгірською районною радою та підприємством підписаний лишень протокол намірів. Фірма повинна пройти усі дозвільні процедури, і аж опісля того буде звозити туди відходи. Що ж стосується небезпеки підтоплення, то пан Юрій запевнив нас, що ця територія ніколи не підтоплювалась. Тому для хвилювань мешканцям Рогізни немає підстав. Окрім того, підприємство буде складувати і потім вивозити небезпечні відходи, які наразі валяються по місту і становлять справжню небезпеку для громадян. А тому справа, яку планує започаткувати у краї підприємство, потрібна самими чернівчанам.

З чиновником погоджується й ке-рівник чернівецької філії Миколаївської фірми «Трініті Еколоджі» Юрій Савицький. Він розповів, що жодної небезпеки тимчасовий склад садгірчанам не створить. Адже у місті є тонни небезпечних відходів, і фірма планує їх вивезти за межі Буковини на схід України в спеціалізовані переробні заводи для утилізації.
— На складах різних бюджетних установ лежать тисячі люмінесцентних ламп. У районних бюджетах, та й в бюджеті обласного центру просто немає коштів на їх утилізацію, — розповідає пан Юрій. – Ми ж плануємо їх вивезти до Полтави, де є підприємство, що займається утилізацією. Більше того, на заводах міста та області зберігаються тонни небезпечних відходів. Наразі ми готуємо всі необхідні документи на отримання дозволу. Будемо спілкуватися з місцевими мешканцями, пояснювати їм необхідність такого тимчасового складу. Ми хочемо вивезти ці всі небезпечні речовини з міста, а не нашкодити йому. Не думаю, що чернівчанам байдужа доля цієї туристичної перлини і вони не зацікавлені у належному її догляді, зокрема, у звільненні її від небезпечних відходів. Ми єдині, хто реально це може зробити, маємо висококваліфікованих фахівців. Прагнемо, щоб місто стало чистішим.

Та мешканці Рогізни не мають віри, що той склад буде для них безпечним. І, можливо, спершу треба було б провести роз’яснювальну роботу серед населення, розповісти про всю ту шкоду, яку несуть неутилізовані небезпечні відходи, аби поміж людей не ходили чутки та страшилки. Бо ж зрозуміло, що на колишньому заводі побутової хімії, коли той працював, було не менше небезпечних відходів, ніж буде тепер на тимчасовому складі. Але чомусь у нас завше все робиться шкереберть.

Надія ВІРНА

peredplata