\”Час\” відповів начальниці ОДА Ганні Мальоні і буде вимагати притягнення її до відповідальності

"Час" відповів начальниці ОДА Ганні Мальоні і буде вимагати притягнення її до відповідальностіЯк ми вже повідомляли, 19 жовтня на факс до редакції газети \”Час\” надійшов лист від начальника управління з питань внутрішньої політики та зв’язків з громадськістю Чернівецької ОДА Ганни Мальони. Чиновницю чомусь дуже турбує передача ЗІКу \”Хто тут живе\” про Михайла Папієва, яку \”Час\” оприлюднив на сайті. З якогось дива начальниця хоче отримати від редакції завірені копію угоди з Русланом Панчишиним (який брав участь у програмі), копію платіжного доручення його виборчого фонду для оплати послуг видання на розміщення політичної реклами. І от \”Час\” підготував відповідь начальниці.

Начальнику управління з питань
внутрішньої політики
та зв’язків з громадськістю
Чернівецької ОДА
Ганні Мальоні

ЛИСТ

У відповідь на лист за Вашим підписом від 19.10.2012 вих. № 05-11/61 повідомляємо наступне.

Згідно з пунктом 8 ст. 73 закону України «Про вибори народних депутатів», редакції (видавці) друкованих засобів масової інформації усіх форм власності за письмовими запитами Центральної виборчої комісії, окружних виборчих комісій зобов\’язані надавати їм усю інформацію про використання друкованої площі для розміщення агітаційних матеріалів, а в разі необхідності – надсилати їм копії відповідних угод, платіжних документів, а також відповідні публікації.

Також згідно загальноприйнятого визначення правової держави, про що декларує Україна в Декларації про державний суверенітет, у правовій державі діє принцип, відповідно до якого державним органам, їх посадовим особам дозволено робити лише те, що для них прямо передбачено законом. В законі «Про вибори» не передбачено втручання органів виконавчої влади в роботу ЗМІ під час виборчої кампанії. А в наказах, на котрі Ви посилаєтесь, очолюваному Вами управлінню передбачено до 30 вересня 2012 року виконати наступний захід: «Запровадити на регіональному рівні проведення Республіканським комітетом з інформації Автономної Республіки Крим, управліннями у справах преси та інформації (інформації та зв’язків з громадськістю) обласних, Севастопольської міської, управлінням преси та інформації Київської міської державних адміністрацій моніторингу дотримання установленого порядку проведення передвиборної агітації з використанням засобів масової інформації та своєчасне інформування Держкомтелерадіо України про його результати». Про те, що Ви маєте право вимагати у ЗМІ документи ведення фінансово-господарської діяльності в наказі не йдеться. І, зважаючи на те, що закон має вищу юридичну силу, аніж накази, вважаємо Ваше прохання незаконним і таким, що свідчить про Вашу некомпетентність та невідповідність займаній посаді.

Адже згідно закону України «Про державну службу», державний службовець зобов\’язаний діяти лише на підставі, у межах повноважень та у спосіб, передбачені Конституцією та законами України (п.1 ст. 11 закону). Державний службовець повинен неупереджено виконувати свої службові обов\’язки незалежно від партійної належності та особистих політичних переконань, а також під час виконання службових обов\’язків він не має права вчиняти дії, що демонструють його політичні погляди або свідчать про особливе ставлення до певних політичних партій (п.1, п.3 ст. 13 закону).

Вважаємо, що у Вашому зверненні порушені ці норми закону, тому вимагатимемо від Вашого керівництва та відповідних структур притягнення Вас до дисциплінарної (п.4, п.6 ст. ст. 50 закону «Про державну службу») та іншої відповідальності.

Шеф-редактор
Газети «Час»
Петро Кобевко

peredplata