Meridian Czernowitz видає нову збірку віршів Сергія Жадана «Скрипниківка»

У серпні 2023 року Meridian Czernowitz видає нову збірку віршів Сергія Жадана під назвою «Скрипниківка». Що можна знайти в новому поетичному щоденнику Сергія Жадана? 50 і 1 вірш, писані до і після великого вибуху, зібрані разом, поєднані відчуттям мови, яка так болюче зникає, але потім обов’язково повертається. Нанизані на нитку голосу, узалежнені від звучання, вони, ці вірші, лишаються приватною, рваною хронікою двох останніх років – наповнені снігом, співом, правописом, любов’ю. «Скрипниківка» також вміщує 20 повноколірних авторських фото Сергія Жадана, що доповнюють збірку.

«Ця книжка почала писатися навесні 2021-го. Що було тієї весни? Було відчуття східного ландшафту, який готувався прийняти на себе всю ваготу світла й темені. Було відчуття межі, неминучості й неуникненності всього того, з чим випаде зіткнутися, що слід буде назвати, що так чи інакше вплине на мову, – розповідає Сергій Жадан. – Посередині книжка надломлюється. Цей надлам цілком очевидний, його не могло не бути. Від лютого минулого року ця глибока пекуча лінія проходить через книжки, вистави, фільми, музичні партії. Час розламався навпіл, він почав маркуватися ось цим «до» і «після»… Після 24.02, видавалося, поезія звучить недоречно. Мені теж здавалося, що вся ця історія лишилася в минулому, що в цьому часі, в цій реальності вірші звучать непереконливо, що мова не надається до опрацювання, що саме письмо слід перевигадувати і що займатися цим має хтось інший, колись пізніше, не тепер, не тут. Але минуло кілька місяців від початку великої війни – і мова почала повертатися».

«Скрипниківка» – збірка віршів про мову. Про її здатність повертатися й самовідтворюватись, про її вразливість, про її здатність до опору. Звідси й назва – український правопис, який виходить поза суто академічні межі, стаючи чимось важливішим, щоденнішим, таким, що розлите в повітрі, що визначає наші інтонації. 

Видавець книжки – Святослав Померанцев в межах діяльності Міжнародної літературної корпорації Meridian Czernowitz. Одна з перших презентацій поетичної збірки «Скрипниківка» відбудеться на ХІV Міжнародних поетичних читаннях Meridian Czernowitz (8–10 вересня 2023) у Чернівцях. У вересні 2023 року Сергій Жадан презентуватиме книжку у двадцяти містах України. 

Нині Meridian Czernowitz запускає передпродаж книжки, що триватиме до 10 серпня – придбати збірку можна ексклюзивно в офіційній інтернет-книгарні видавництва за посиланням: https://shop.meridiancz.com/shop/skrypnykivka-zhadan 

peredplata