ТУПІСТЬ РОСІЙСЬКОГО ДИНОЗАВРА

Колись на Землі жили динозаври, серед яких були найбільші істоти з усіх існуючих на планеті. Величезний тулуб з маленькою головою, а у ній – мінімум мозку. Жерла ця гігантська тварюка все, до чого дотягалася, а за нею височіли цілі гори лайна. Дехто з наших сучасників вважає, що саме з тих продуктів життєдіяльності утворилися поклади нафти, і хоча сучасна наука не має цьому підтверджень, все ж подібна точка зору досить розповсюджена серед неспеціалістів. Якщо з нею погодитися, то потрібно визнати: у сучасному світі є велетенська держава, яка існує саме завдяки какулям динозаврів.
 
Йдеться про РФ – найбільшу за територією країну світу, головним експортним товаром якої є нафта і газ. Ця країна сама виглядає як гігантський динозавр з величезним тулубом і мікроскопічним мозком. І поводить вона себе так, як ця істота – жере все, до чого дотягнулася, а залишає після себе тільки купи лайна. Сучасні держави розвиваються завдяки могутньому інтелекту, який створює нові технології і продукти, а ця лише споживає створене природою й іншими народами. Світ стрімко розвивається, і подібному релікту минулого у ньому місця не залишається. Динозаври зникли, тому що не змогли пристосуватися до зміненого світу, їм на зміну прийшли ті, у кого було більше мозку і вони вміли виживати у швидкозмінних обставинах. 
 
Нині надійшов час відійти у минуле і російському динозавру. Впродовж довгого часу він виживав лише за рахунок своєї маси, маючи практично невичерпні людські ресурси. Росія не відчувала браку солдатів, тілами яких могла завалити будь-якого ворога. Тому більш розумні держави брали її в союзники, коли вибухала якась велика війна. Але коли росіяни намагалися самі здолати сильного противника, не маючи союзників, то зазнавали ганебної поразки. Так сталося у середині ХІХ століття у Кримській війні або на початку ХХ століття у російсько-японській. Росіяни примудрилися програти навіть у Першій світовій війні 1914-1918 рр., маючи таких могутніх союзників, як Англія, Франція і США. Але через власну косність і невміння вчасно вирішувати соціальні проблеми довели справу до революції, котра і розвалила імперію.
 
Натомість у Другій світовій війні 1939-1945 рр. разом з Великою Британією і США Москва здобула перемогу, після чого оголосила себе головним, а устами Путіна – і єдиним переможцем. Через нестачу мозку увірувала у цей міф і назавжди застрягла у минулому, продовжуючи вважати себе “непереможною”. Її правителі відірвалися від реальності й намагалися діяти у сучасному світі за тими схемами, за якими діяли їхні попередники у ХІХ і ХХ століттях. А власна тупість завадила їм зрозуміти, що без могутніх союзників їхній динозавр здатний лише накласти гори лайна і “переможно” ревіти на весь світ.
 
Коли у Москві до влади прийшов чекіст з погонялом “бліда моль”, він замість пошуку союзників прийнявся підкуповувати західних політиків, розраховуючи використовувати їх у власних інтересах. Вдавалося, але до певного моменту. Коли напав на Україну, корумповані західні політики лише висловили “глибоку стурбованість”, що спонукало російського динозавра до ще більш рішучих дій. Проте тут західне суспільство відчуло небезпеку для себе, і почало надавати українцям реальну допомогу. А коли побачило звірства російської солдатні в Бучі та інших українських містах, погодилося на створення антипутінської коаліції. НАТО отримало друге дихання і надає нам сучасну зброю, яка дозволить розгромити противника.
 
І тут російський динозавр осягнув своїм маленьким мозком, що у світі він залишився наодинці, без справжніх союзників. З усіх високорозвинутих держав лише один Ізраїль намагався зберегти нейтралітет з елементами доброзичливості до Росії. Але динозавр ще раз проявив свою непрохідну тупість, і російський міністр закордонних справ Лавров смачно харкнув в обличчя всім євреям, вигадавши плітку про “єврейське походження Гітлера” і про те що “євреї – найбільші антисеміти”. Реакція Ізраїлю була миттєвою – ця держава заявила про підтримку України і обіцяла розширення гуманітарної допомоги нам. Ізраїльські лікарі вже працюють в Україні, поранені українські військові лікуються також в ізраїльських лікарнях. А добровольці з цієї країни, що мають величезний досвід спецоперацій, вже захищають Україну пліч-о-пліч з нашими воїнами.
 
Втім, тупості у динозавра не поменшало. Він запросив допомоги у палестинської терористичної організації ХАМАС у штурмі підземель Азовсталі, де продовжують битися з ворогом захисники Маріуполя. Якісь таємні переговори велися в Москві і з терористами із Талібану. Москва практично не криючись вже виступає спонсором міжнародного тероризму, що дає можливість застосувати до неї заходи, передбачені міжнародним правом проти терористів та їхніх спонсорів.
 
Світ побачив небезпеку для себе, яка виходить з величезної держави, що застрягла в далекому минулому і намагається затягнути туди й всіх інших. Московські пропагандисти вже прямо говорять про початок Третьої світової війни і можливість застосування у ній російської ядерної зброї. Фактично вони погрожують знищенням людської цивілізації. Доки цей динозавр не перетворив на своє лайно всю планету, його необхідно розчленувати, щоби раз і назавжди знищити цю жахливу небезпеку. Віджиле має залишитись у минулому і не заважати людству розвиватися і покращувати своє життя.
 
Ігор Буркут, політолог
 

peredplata