Україна має довести, що впорається зі зброєю зі США – Сушко

У Київ прибуває делегація конгресменів, серед яких – і голова комітету зі збройних сил Палати представників. Україна має довести, що готова до летальної зброї зі США у разі, якщо Вашингтон зголоситься її надати. Таку думку висловив Радіо Свобода експерт-міжнародник Олександр Сушко.

Україна має довести, що впорається зі зброєю зі США – Сушко

У понеділок у Київ прибуде делегація конгресменів зі США, серед яких – і голова комітету зі збройних сил Палати представників. Олександр Сушко не виключає, що американські законодавці шукатимуть відповіді на запитання, які турбують Білий дім у контексті закликів про надання Україні новітньої зброї.

У Міністерстві закордонних справ України до візиту конгресменів заявили, що Київ високо цінує підтримку американських законодавців, які минулого тижня ухвалили заклик до Барака Обами надати Україні летальну зброю.

«Від початку російської агресії проти України Конгрес Сполучених Штатів продемонстрував двопартійну підтримку боротьбі українського народу за суверенітет та територіальну цілісність нашої держави», – зазначив речник МЗС України Євген Перебийніс.

За резолюцію, яку винесли на розгляд Конгресу минулого тижня, проголосували і демократи, і республіканці. Її автор, конгресмен Еліот Енгел, наголосив: Сполучені Штати нарешті мають ужити рішучих кроків для припинення кровопролиття в Україні.

«Ми не можемо розглядати кризу в Україні, як якийсь далекий від нас конфлікт, як чиюсь – не нашу – проблему. Тисячі вже загинули у цій війні, тисячі поранені, мільйон людей були змушені виїхати. Ситуація становить загрозу тій стабільності Європи, що вдалося досягнути після Холодної війни», – зазначив конгресмен-демократ.

Резолюцію Конгресу США підтримав і Сенат. Однак у Державному департаменті заявили: у позиції Білого дому щодо агресії Росії проти України ніяких змін немає, Вашингтон виступає за дипломатичне розвʼязання конфлікту.
Американський переносний протитанковий ракетний комплекс (ПТРК) FGM-148 Javelin призначений для знищення бронетехніки, захищених об’єктів, вертольотів та безпілотних літальних апаратів. Прийнятий на озброєння армії США в 1996 році. Переваги цього ПТРК полягають у можливості наведення ракети в складних метеоумовах, при підвищеній задимленості і в темний час доби. Крім того, ракета влучає в найменш захищену частину танка – дах.

Пересувний зенітно-ракетний комплекс M1097 Avenger виготовляється у США з 1989 року і призначений для ураження повітряних цілей на зустрічних курсах і навздогін на висотах 500 – 3800 метрів і дальностях 500 – 5500 метрів.

Політичні і технічні застереження

Серед конгресменів, які приїдуть у Київ у понеділок, – зокрема й республіканець Вільям Торнберрі, який у Палаті представників очолює комітет зі збройних сил, а також і сам лідер республіканців у нижній палаті Конгресу Кевін МакКарті.
Олександр Сушко

Їхня мета – ймовірно, знайти відповіді на ті запитання, які зупиняють Білий дім від рішення на користь летальної зброї, припускає у коментарі Радіо Свобода директор Інституту Євроатлантичного співробітництва Олександр Сушко.

«Серед тих контраргументів, які використовують противники такої форми підтримки України, є зокрема те, що Україна, українська армія на сьогодні не володіє достатнім кадровим потенціалом для того, щоб використовувати таку зброю, що немає навчених військових, спроможних оперувати певними видами зброї, які хотіла б отримати Україна. Що не існує, можливо, ефективного командування», – пояснює експерт.

Крім того, Олександр Сушко нагадує і про політичні аргументи проти надання Україні летальної зброї, а саме – побоювання, що такий крок лише погіршить позицію Росії, від якої очікують виконання мінських домовленостей.

«Тож є політичні застереження. Але є й ці технічні застереження, що Україна просто не готова ефективно скористатися такою допомогою. Думаю, завдання зараз українського керівництва, насамперед армійського – продемонструвати наявність того кадрового, структурного потенціалу, який може виступити адресатом такої допомоги, якщо вона буде надана», – додає він.

У лютому серед американців зросла кількість прихильників надання Україні зброї, але їх усе одно менше, ніж тих, хто вважає такий крок недоцільним, – 41 відсоток проти 53-х. Про це свідчать результати дослідження, проведеного Pew Research Center.

Наразі допомога США Україні триває на фінансовому рівні, також Америка допомагає українській армії нелетальним оснащенням.

peredplata