Росія просить зброю

Наш власний кореспондент Ростислав Демчук передає з Брюсселя:

-30 років Організації Договору про колективну безпеку (ОДКБ). Що залишилось за кадром саміту?

Виповнення 30 років “Ташкентському пакту” – так іще називають ОДКБ – це був чудовий привід для лідерів цієї комічної організації зустрітися цими днями в Москві з нагоди її ювілею. Але, тридцятирічний ювілей ОДКБ був лише приводом для проведення саміту керівників країн Організації Договору про колективну безпеку, причина ж полягала в іншому — цe воєнно-політична, економічна, фінансова і промислова криза, до якої призвело усі країни “Ташкентського пакту” російське вторгнення в Україну.
Як стало вже абсолютно точно відомо за результатами саміту країн Організації Договору про колективну безпеку, Росія просила союзників по “Ташкентському пакту”: Азербайджан, Білорусь, Вірменію, Казахстан, Киргизію і Таджикістан допомогти РФ зброєю. Москва навіть запропонувала союзникам викупити у цих країн зброю, яку сама ж і поставляла у ці держави. Адже відомо, що Росія вже розкупорила склади зі старою технікою та озброєнням часів СРСР і у неї виник величезний дефіцит зброї, техніки, амуніції, харчів для продовження війни з Україною.
Звісно, що союзники Росії пообіцяли їй допомогти, але на скільки дієвою може бути така допомога – воєнні і військові експерти скептично посміхаються. Приміром, Вірменія вже нічим не зможе допомогти після величезних втрат у війні з Азербайджаном у боротьбі за Нагірний Карабах. Те саме з Таджикістаном, у якого на кордоні з Афганістаном з кожним днем зростає неабияка напруга.
У цьому контексті варто зазначити, що Росія звернулася не лише до країн “Ташкентськогo пакту” відкупити свою зброю. З цим самим проханням зараз офіційна Москва звертається і до країн сателітів у Африці, Азії і, навіть, у Латинській Америці.
Схоже, що існування “великої” російської імперії з назвою РФ нарешті добігає кінця.

peredplata