“Бог один, але слуги в нього різні”

Дорогі друзі, особливо із Північної Бесарабії (Приидністровський р-н Чернівецької обл.), майже всі ваші земляки ходять до УПЦ московського патріархату. Кажуть “яка різниця, Бог то один” Так, Бог один, але слуги в нього різні.

Московська церква ще з 1721 року указом Петра I очолювалась не патріархом, а генеральним прокурором. Так було до 1917 року.

І зараз московський патріарх Кирило служить Путіну. Він благословив вбивтво рашистами українських дітей і матерів та знищення України взагалі. Митрополит Онуфрій, який очолює УПЦ (МП), Отримав орден від путіна та не вшанував загиблих воїнів України вставнням у Верховній раді України. Він також стверджує, що українська мова (між іншим найбагатша та найстаріщя у Європі) неблагодатна, побутова, і нею не можна молитися Богу. Вони (московські попи) моляться “старослов”янською”, насправді староболгарською, як їм здається, бо насправді моляться російською мовою. Староболгарських вживають тільки з десяток слів.

27 травня ц.р. УПЦ (МП) прийняла рішення ніби то відокреметись від Московської церкви. Але це рішення має затвердити московський патріарх Киріл. Як винекла УПЦ (МП)? В 1992 році коли в Києві було проголошено УПЦ КП, московити зібрали православний собор у Харькові та проголосили про створення теж УПЦ, не вказуючи, що вона московського патріархату, але її настоятель являється членом Синоду МПЦ та виконує її вказівки.

Чи не нагадує вам це події 1918 року коли після проголошення в Києві створення Української Народної Республіки московити в Харькові проголосили створення Радянської української республіки? Таким чином в Україні з 1992 року було три православні церкви; УПЦ КП, УАПЦ та УПЦ (МП)..

Але в православному світі, на відміну від католицького, в незалежній державі має бути тільки одна канонічна (законна) Автокефальна (самоврядна) Православна Церква, яку створює Вселенський Патріарх, але не керує нею. На прохання українських презедентів Ющенка та Порошенка Вселенський Патріарх Фарфоломій запропонував українським православним церквам об”єднатися. Що вони і зробили в 2019 році. Об”єдналися УПЦ КП, УАПЦ та два єпископи від УПЦ (МП) і створили ПЦУ. Вселенський Патріарх видав їй ТОМОС (відповідний документ). ПЦУ вже признали автокефальною чотири православні церкви. Їх є 14, УПЦ п”ятнадцята.

РПЦ робить все,щоби затормозити визнання ПЦУ іншими автокефальними церквами. РПЦ навіть вважає, що росія почала війну в Україні із за ПЦУ. Між іншим, Вселенський Патріархат не визнавав російську церкву автокефальною 141 рік Томоса вона не має і сьогодні.

Тож, чи варто українцям ходити до церкви залежної від москви та молитися російською мовою?

peredplata