У БУКОВИНСЬКІЙ ПРОСВІТІ

Відбулася нарада правління Чернівецького обласного об”єднання ВУТ Просвіта імені Тараса Шевченка.
Члени правління висловили свою підтримку пропозиції Українського народного дому у Чернівцях щодо зняття бюсту Пушкіна з приміщення Чернівецького обласного академічного музично- драматичного театру імені О.Кобилянської.
Підготували заяву до Міністерства освіти України щодо відновлення предмету українознавства у освітніх закладах ; скасування олімпіади з російської мови та недоцільність видання підручника з вивчення мови окупантів для 5- х класів.
На правлінні обговорено також ситуацію щодо рішень так званого синоду скликаного митрополитом УПЦ у єдності з московським патріархатом Онуфрієм, який заявою про “незалежність” та “самостійність” прикриває залежність і самостійність від кремлівського власника, зокрема, з огляду на те, що у цій церкві і надалі не передбачається богослужіння українською мовою.
Йшлося також про підтримку пропозиції владики Данила про канонізацію Православною церквою України митрополита Євгена Гакмана.
Також правління звертається до обласної військової адміністрації з вимогою не зволікати з реєстрацією статутів релігійних громад, які виявили бажання перейти до Православної церкви України.

peredplata