Гольдшмідт, екс-головний рабин Москви: “Російські євреї мають залишити країну”

Пінхас Гольдшмідт, колишній головний рабин Москви, заявив, що “російські євреї мають залишити країну”. “Коли ми оглядаємося назад на російську історію, щоразу, коли політична система була в небезпеці, уряд намагався перенаправити гнів і невдоволення мас на єврейську громаду”, – сказав Гольдшмідт в інтерв’ю британській газеті Guardian. Його цитує ВВС.

За його словами, це відбувалося “в царські часи та наприкінці сталінського режиму”.

“Ми спостерігаємо зростання антисемітизму, тоді як Росія повертається до нового типу Радянського Союзу, і крок за кроком залізна завіса знову опускається. Ось чому я вважаю, що найкращий варіант для російських євреїв – це виїхати”, – додав він.

Гольдшмідт закликав євреїв покинути Росію, поки вони можуть це зробити – “перш, ніж їх зроблять цапами-відбувайлами” за тяготи, викликані війною проти України.

Нагадаємо, у липні Пінхас Гольдшмідт розповів в інтерв’ю Sueddeutsche Zeitung, що був змушений виїхати з російської столиці, оскільки від єврейської громади вимагали “підтримати спецоперацію”.

Він підкреслив, що на громаду чинився тиск, при цьому критично висловитися про “спецоперацію” громада, зі зрозумілих причин, не могла.

Гольдшмідт зауважив, що вимушене мовчання стало для нього “великою моральною проблемою”. При цьому, як повідомлялося, ще 3 травня Гольдшмідт повідомив, що через хворобу батька змушений скласти із себе обов’язки головного рабина Москви, призначивши замість себе рабина Давида Юшуваєва.

peredplata