США готують найбільший з початку війни пакет допомоги Україні

Наш власний кореспондент Ростислав Демчук передає з Брюсселя:
-США готують новий пакет військової допомоги Україні, оголосити про який Білий дім планує вже у п’ятницю, повідомляє Associated Press.
За словами агентства, загальний розмір пакету складе майже 3 млрд доларів, що зробить одним із найбільших з початку російського вторгнення.
Пентагон, як повідомили джерела AP, а потім підтвердив президент Джо Байден, відправить Києву бойові машини піхоти Bradley, а також інше обладнання, яке покликане підготувати українську армію до загострення бойових дій навесні. На відміну від M113, які США передали Україні раніше, швидкі та маневрені Bradley оснащені 25-міліметровою гарматою та протитанковими ракетами TOW і, як очікується, стануть противагою російським БМП та танкам Т-72.
Про плани відправити Києву Bradley Байден повідомив у четвер під час телефонної розмови з канцлером ФРН Олавом Шольцєм. Шольц також заявив про плани поставити ЗСУ БМП типу “Marder”, а також батарею систем ППО Patriot, щоб захистити українські міста інфраструктуру від російських нальотів.
Байден і Шольц “висловили загальну детермінованість у тому, щоб продовжувати надавати необхідну фінансову, гуманітарну та військову підтримку Україні так довго, як потрібно”, повідомила прес-служба Білого дому. США та Німеччина навчать українських військових роботі на новій техніці. Всього Пентагон поставить близько 50 Bradley, повідомляє Reuters. Крім того, у пакет увійдуть позашляховики Humvee, бронетранспотери із захистом від мін та нападів із засідок, а також значні обсяги ракет.
З початку війни США відправили Києву військову допомогу на 22,9 млрд. доларів, з яких 12,7 млрд. — безпосередньо озброєння зі складів Пентагону, а ще 1,32 млрд. — гранти та кредити на закупівлю зброї у країн-союзників. Сукупний обсяг американської допомоги Україні, включаючи гуманітарну допомогу та фінансові вливання, сягнув 48 млрд доларів.

peredplata