Російська нафтоперереробна галузь змушена припиняти роботу своїх заводів через відмову Індії

Російська нафтоперереробна галузь змушена припиняти роботу значної частини своїх нафтопереробних заводів через відмову Індії купувати Російську продукцію
Індія не врятує російську нафтову галузь від європейського ембарго на дизельне паливо.
Історично Росія експортувала половину виробництва нафтопродуктів – близько 144 млн тонн із 290 млн. При цьому 90% йшло на європейський ринок, який тепер закритий санкціями. Євросоюз запровадив заборону на морські постачання російських нафтопродуктів 5 лютого, одночасно встановивши стелю цін. Закритий європейський ринок обвалить обсяги вп’ятеро — вже до кінця I кварталу без покупців залишиться близько мільйона барелів щодобового експорту.
Відтак Індійські НПЗ також не закуповуватимуть російський дизель, бензин, мастильні матеріали повідомляє Reuters з посиланням на джерела у галузі та представників індійських заводів з переробки нафти. Згідно з повідомленнями Reuters, Індія готова закуповувати лише найдешевші російські нафтопродукти – це мазут. Індія та Китай радше зацікавлені у розвитку інфраструктури своїх власних НПЗ для того, щоб замінити Росію на глобальних ринках.
Найбільшими нафтопереробними комлплексами у Індії є Reliance Industries, Bharat Petroleum та Indian Oil і саме зараз, коли російська нафта продається за пів ціни (до 40 $ за баррель) для них може настати “зірковий” час.
Ростислав Демчук, Брюссель

peredplata