Ердоган: Путін при бажанні може відвідати Туреччину наприкінці квітня

Наш власний кореспондент Ростислав Демчук передає з Брюсселя:
-Президент Туреччини Ердоган заявив у коментарі телеканалу ATV, що Путін може відвідати Туреччину 27 квітня для участі у відкритті першої атомної електростанції Akkuyu, побудованої “Росатомом” у Туреччині.
“Путін може прилетіти до Туреччини 27 квітня на церемонію відкриття, або він може відвідати церемонію онлайн”, – сказав Ердоган.
Тональність Ердогана безбарвна і нейтральна, без емоцій і без будь-якого ентузіазму: зaхоче – нехай приїде, бо ж як-не-як електростанцію офіційно і фактично будували російські фахівці з “Росатому”. І це, мабуть, останній борг Туреччини перед Росією — подякувати за будівництво АЕС у Туреччині. А там будемо бачити…
Російсько-турецька міжурядова угода про спорудження та експлуатацію станції була підписана 12 травня 2010 р. Туреччина ратифікувала її 21 липня 2010 року. Росія – 13 грудня 2010 року. Документ передбачає спорудження чотирьох енергоблоків (реактори В02 за російською технологією “АЕС-2006”).
N.B. Чи може Туреччина арештувати Путіна і передати його в Міжнародний кримінальний суд в Гаагу? На жаль, ні! Приміром, Україна, США, Ізраїль… належать до тих 31 країн світу, які визнали, але не ратифікували Римський статут. А от Туреччини взагалі немає у цьму списку. Отже, Анкара не визнає Римський статут взагалі. І тому Путіну в Туреччині нічого не загрожує.

peredplata