Коломойський: рідне СІЗО ближче до тіла?

Юрій Луканов

Журналіст, автор документальних і художніх книжок про війну, а також політичних епіграм

Редакція Цензор.НЕТ може не поділяти позицію авторів. Відповідальність за матеріали в розділі “Блоги” несуть автори текстів.

Із заарештованим олігархом Ігорем Коломойським дуже часто пов’язані або таємниці, або якісь незрозумілі речі. Нагадаю, що днями суд взяв його під варту із заставою в понад 509 мільйонів гривень.

 

Ви пам’ятаєте, що в 2014 році він,будучи головою Дніпропетровської ОДА ходив у героях, врятувавши від росіян свій рідний Дніпропетровськ, який нині перейменований на Дніпро. Він тоді називав Путіна і Януковича двома шизофреніками.

 

На початку липня того ж року я повертався додому із щойно звільненого Слов’янська через Харків. На вокзалі ніяк не міг знайти банкомат “Приватбанку”. Запитав у міліціонерів. Вони мені сказали, що я можу витягти гроші з “ось того” банкомату на тих же умовах, що і з “Привату”. Я підійшов до нього і виявив із здивуванням, що це пристрій якогось російського банку. Як пов’язати використання обладнання російського банку із нібито патріотизмом Коломойського — мені було не зрозуміло.

 

У листопаді Коломойським у балачці з пранкером, який видав себе за одного з активістів днр Пашу Губарєва, обіцяє завести донецьких бойовиків до Верховної Ради. Якось це не дуже в’язалося із світлим образом патріота.

 

Така сама туманна історія з українським паспортом олігарха. У жовтні 2022 року у ЗМІ гуляла інформація про таємний Указ Володимира Зеленського, яким Коломойський позбавлявся Українського громадянства. Однак, під час суду фігурував паспорт громадянина України Ігоря Коломойського. Тим часом, колишній журналіст, а нині член наглядової ради “Укрзалізниці” Сергій Лещенко, який фактично працює таким собі Піховшеком для офісу президента, у себе на ФБ розповідав, що у матеріалах справи Коломойський фігурує як громадянин Кіпру та Ізраїлю. Отож, знову туман.

 

Відомо, що у США Федеральне бюро розслідувань веде розслідування щодо відмивання у цій країні брудних коштів Коломойського, які він нібито вивів з України. Там фігурує астрономічна сума у 470 мільярдів доларів. Інформація про це з’явилася ще 2019 року. Власне, з цим пов’язували переїзд Коломойського з-за кордону до України. Адже він з допомогою свого телеканалу “1+1” привів коміка Зеленського до влади і сподівався не боятися екстрадиції, адже своя людина в президентському кріслі його мала б захистити.

 

Він і справді сидів собі в Україні. Навіть намагався повернути у свою націоналізований “Приватбанк”. Можливо, почувався спокійним через те, що із Зеленським його пов’язували фінансові оборудки, адже були підстави вважати, що саме через офшорні фірми Зеленського олігарх відмив 40 мільйонів доларів. Ясна річ, якби Коломойський був заарештований, то навряд чи став мовчати про темний бізнес із своїм молодшим партнером. Була лише одна неприємність — у лютому 2023 року в нього вдома провели обшук. Але цим і обмежилися. Чи то хотіли американцям показати, що таки борються з корупцією, чи то з інших міркувань, але така активність заглухла.

 

Саме в той час Лондонський суд заарештував майно Коломойського і його партнера Геннадія Боголюбова на суму 380 мільйонів доларів. В Україні йому нічого подібного не загрожувало — курорт “Буковель” і телеканал “1+1” продовжують залишатися у його власності.

 

Одначе нині Зеленський зненацька руками підконтрольного йому СБУ вирішив з олігархом розібратися. Чого раптом? Що сталося? Невже він справді вирішив розібратися з дорогим Ігорем Валерійовичем?

 

Як відомо, керівники більш вільних від контролю офісу президента антикорупційних органів САП і НАБУ нині перебувають з візитом у США. Ходять вперті чутки, що вони, повернувшись із Вашингтона, мали заявити про арешт і видачу Коломойського США. Якщо це правда, то Коломойський опинявся перед двома поганими для нього опціями: сісти до в’язниці у США за прикладом незабутнього земляка Павла Лазаренка, чи залишитися в Україні, але в руках СБУ, з якою є сподівання якось розібратися, якщо не зараз, то в майбутньому.

 

Питається, чому Коломойський не захотів внести заставу? Для нього з його мільярдами сума застави не така вже й велика. Тут слід згадати, що за рішенням Лондонського суду, який заарештував майно олігарха, він має право витрачати не більше 20 тисяч фунтів на тиждень. Як жартував сам Коломойський, що може хіба що пофарбувати кіоск. Не знаю — буде він фарбувати щось в СІЗО, чи шити там рукавички. Але рідна українська в’язниця виявилася для олігарха ближчою до тіла.

 

А за нього ніхто не став вносити заставу, бо Коломойський вже став токсичним. Пов’язувати себе з ним — це псувати собі репутацію і привертати увагу правоохоронних органів. Не лише українських. Американці нині пильно стежать за нашими діячами.

https://m.censor.net/ua/blogs/3441506/kolomoyiskyyi_ridne_sizo_blyjche_do_tila?fbclid=IwAR02suiP4qh5wF-0Gf_AhjElbDlu3J8fV0nRdgfTvUYP3WBX6bcHXhsgU2E

peredplata