Темні хмари, багряне небо нависли над колись гордим прапором НАТО…

Наш власний кореспондент Ростислав Демчук передає з Брюсселя:
-Слово “колись” вжив не для красного слівця. Бо колись справді вірив у твердість і дієвість цiєї організації. Особливо рішуче НАТО проявило себе в період Балканської війни в 1991 та 2001 роках. Щоправда “запрягались” їх коні довго: спочатку “блакитні шоломи” ООН намагались умиротворити воюючі сторони, навіть Папа Іоан Другий провів цілий миротворчий візит через усі Балкани. Проте війна все більше загострювалась. І от тоді Генасамблея ООН звернулася з проханням до НАТО покласти край тій кровопролитній війні. І НАТО це зробило.
Журналісти, які стежили за тодішніми подіями на Балканах, днювали й ночували у штаб квартирі НАТО: спали на кріслах у перес-центрi Альянсу, або розкладались просто долів на карематах… Аякже ж. Адже майже щогодини і вдень і вночі від об`єднаних штабів НАТО надходили повідомлення про те, як авіація Альянсу розносить в пух і прах центри прийняття рішень Слободана Мілошевича, воєнну інфраструктуру, енергетичну, технічну, транспортну… Після цього НАТО ввело на територію колишніх республік Югославії наземні війська. Були створені спецпідрозділи IFOR, KFOR, COMKFOR та інші. І нарешті все завершилось Дейтонським мирним договором.
А що сьогодні сталося з колись впливовим і грізним Альянсом? Як писав Павло Тичина: Не той тепер Миргород, Хорол річка не та…
Одні почали розчаровуватись в силі і рішучості Організації, інші й не зачаровувались. Я ж до останнього вірив що § 4-5, або ” четверта і п`ята статті” Вашингтонського договору ще не атрофувалися до кінця і будуть задіяні.
Але серйозні сумніви почали брати у спроможностях і рішучості HATO після того як над Чорним морем був збитий двома російськими винищувачам американський розвідувальний безпілотник. І нічого. А після цього знову “мовчання ягнят”, тобто НАТО, коли залишки російських ракет упали на територію Польщі (країни НАТО і ЄС) щерез що загинули і постраждали польські фермери.
І ось з Росії на територію Румунії (також країни НАТО) прилітають іранські дрони. Президент Румунії Клаус Йоганніс помахав з Бухареста у бік Москви кулаком і заявив: якщо підтвердиться, що дрони прилетіли з Росії, то це призведе до серйозної конфронтації між країнами. А звідки іще іранські дрони “Герань” могли прилетіти? З Марсу, чи що?
А генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг учора під час прес-конференції (красава), з притаманним йому пофігізмом прорік: дрони, які упали на територію Румунії не завдали шкоди Румунії і її територіальнiй цілісності. Тому задіювати 4 чи 5 статті НАТО, скликати термінові косультації, наради
немає необхідності.
Занавіс!

peredplata