26 жовтня, Брюссель, саміт ЄС на найвищому рівні

Наш власний кореспондент Ростислав Демчук передає з Брюсселя:
-У величезній “Гостинній” залі Ради ЄС учасників саміту Європейської Ради: глав держав і урядів, міністрів закордонних справ країн Європейського Союзу зустрічають сотні теле-фото, радіожурналістів та газетярів, які бажають поставити запитання прибуваючим лідерам ЄС.
І хоча питання України винесене першим на порядок денний саміту – чуда я не очікую. Протягом сьогоднішнього і завтрішнього дня “сильні” Європи мають нарешті ухвалити рішення про початок офіційних переговорів щодо вступу України і Молдови у Європейський Союз. Також лідери Євросоюзу повинні пробити блокаду Угорщини стосовно фінансової, технічної, енергетичної, воєнної і військової допомоги Україні.
І от оця присутність у ЄС негативного голосу офіційного Будапешту по відношенню до України створює не просто дискомфорт у роботі Євросоюзу, але і блокує його роботу у ключових стратегічних питаннях.
Прем`єр міністр Угорщини Віктор Орбан вже не приховує своїх симпатій до Володимира Путіна і підтримку Росії у війні проти України та демонструє свою антипатію до ЄС.
Нещодавні заяви Верховного представника ЄС Жозепа Бореля про те, що Угорщину ніхто силоміць не утримує у Євросоюзі і вона може з нього вийти, по-суті є пустопорожньою заявою. У ЄС діє принцип: вхід – 1 євро, вихід – мільярд. Та й сама Угорщина і її керівництво зовсім не бажають виходити з Євросоюзу. Їх мета якомога довше і сильніше розхитувати ЄС зсередини своїми деструктивними і навіть підривними діями. Тобто, успішно відігравати у Євросоюзі роль “троянського коня”. Що Угорщина успішно i робить. Керівництво держави навіть насмілилось замахнутись на святая-святих — на спільну безпеку і оборону Європейського Союзу, заблокувавши в угорському парламенті ратифікацію вступу Швеції у НАТО. І хоча НАТО та ЄС — це різні організації, однак питання безпеки їх об`єднує.
Другим питанням на порядку денному саміту ЄС — Близький Схід у світлі жорстоких і невибіркових терористичних нападів ХАМАС на Ізраїль і трагічних сцен, що розгортаються в секторі Гази в результаті облоги, члени Європейської Ради планують ухвалити заяву, яка викладає спільну позицію ЄС, у якій вони:
– рішуче засуджують ХАМАС;
– визнають право Ізраїлю захищати себе відповідно до міжнародного права та міжнародного гуманітарного права;
– закликають ХАМАС негайно звільнити всіх заручників;
– закликають надати термінову гуманітарну допомогу;
– висловили готовність підтримати мирне населення в Газі в координації з партнерами.

peredplata