Війна і мова

Тільки Зеленський вголос заговорив про вибори, як політики відразу почали дискусії про мову.

Першою заговорила професорка, свободівка, ексдепутатка Ірина Фаріон. Вона у своєму стилі зі своїми аргументами сказала, що на фронті всі повинні говорити українською мовою. А хто не говорить, той… трохи не патріот. І навела приклад російськомовних АЗОВців. Ті – образилися. Російські та проросійські в Україні ЗМІ і блогери розігнали пургу. Фаріон змішали з багнюкою. Покопалися і у брудній комуністичній білизні кінця 80-х років минулого століття. Студенти організовують акції в університетах Львова, аби професорку вигнали з роботи.

Це не добре. Бо мову треба знати. І на війні особливо.

Уявіть собі: стоять на варті воїни українські. Навколо ліс. Нічого не видно. Хтось пробирається через кущі. І військовий гукає:

– Стой, кто ідьот?!

– Сваі! – відповідає російський шпигун.

А тепер ці самі вигуки українською:

– Стій, хто там йде?!

І акцент видав ворога. А якщо ще зуміє щось сказати українською, то «паляниця» жоден рускій не вимовить вірно.

Можливо, Фаріон допустила нетактовних за формою висловів. Але зміст вірний. Тож не треба її спалювати. Тим паче, що арестовічі, бойки та інші проросійські покидьки в Україні досі використовують російську мову для розколу України. Вони підхопили хайп і вже з ним йдуть на вибори. І їх ніхто не виганяє з телеканалів, з українських ютубів.

Більше того, днями у Дніпропетровському медичному університеті викладачка вимагала від студентки говорити тільки російською. Тоді на захист українки не ставали ні студенти, ні викладачі. І українська дівчина змушена була перевестися до Полтавського університету аби мати змогу навчатися в Україні українською мовою. Викладачку не покарали, не засудили, не пікетували, не вимагали звільнення. Тож що коїться в Україні на 10-й рік війни?!..

Згадаймо, як починалася друга світова війна. У Судетах на території Чехословаччини проживали 3 мільйони німців. Вони говорили тільки німецькою. Нав’язували мову всій країні. У Судетах зароджувалися бойові структури, сепаратистські настрої. Судетські німці розхитували Чехословаччину і на Мюнхенській змові у 1938 році. Судети разом з Чехословаччиною були віддані Німеччині. А через рік почалася велика війна.

Що зробили чехи після війни?

Вони заборонили німецьку мову і вислали всіх німців до Німеччини.

І мають тепер спокій.

Тому й в Україні вже у час війни про моральні аспекти говорити не доводиться. Потрібні реальні закони та показові приклади всіх рівнів влади та ЗМІ. Потрібні рішучі дії на захист мови і людей, котрі її захищають.

Пам’ятаймо, що путін нападає на ті міста і села України, де переважна більшість говорить російською. Там найбільше колаборантів та зрадників. Тож російські війська мають опору серед місцевих російськомовних негідників.

Тож мова – це війна.

Не судіть Фаріон і путін не нападе.

Петро КОБЕВКО

P.S. Зеленський сказав, що виборів ще не буде. Але партійцям СН дані таємні вказівки готуватися до виборів президента на 31 березня 2024 року.

 

 

 

peredplata