До 90-х роковин геноциду українців. Що писала буковинська газета Час за 1933 рік

Продовжуємо читати газету Час за 1933 рік. Наразі публікації за перші три тижні жовтня.
21 вересня 1933 року Громадський комітет Рятунку України в Чернівцях, головний на всю Румунію, опублікував відозву, в якій змалював ситуації в Україні та закликав українців в Румунії повсюди створювати подібні комітети та збирати кошти на допомогу голодним в Україні.
Представники чернівецького комітету – Володимир Залозецький та Юрій Сербинюк – вирушили до країн Європи з місією інформувати про голод в Україні та закликати про допомогу. Зокрема, відвідали Конгрес Європейських національних меншин у Берні, далі вирушили до Женеви, де проводив засідання Союз Народів, який проте справу допомоги Україні передав під опіку Червоного Хреста. Потім поїхали до Парижу, а звідти до Лондону, Чехословаччини й Польщі. Всюди розповідали про Голод в Україні.
Також, наводяться публікації французької, бельгійської преси про голод в Україні. Зокрема зазначають про великі обсяги експорту зерна з СРСР до Європи та Америки. Думаю, усі публікації по всьому світу повинні бути зібрані та зберігатись на почесному місці в Музеї Голодомору.
По різним країнам світу створюються Комітети допомоги голодним України. Зокрема, такий комітет, створений в Бельгії, зазначає, що «голод систематично організований на те, аби знищити український нарід». Є села, що цілком вимерли – там висить чорна хоругов. Від січня щонайменше 5 часть населення згинула. А якби не вивезення збіжжя до Європи, можна було б врятувати життя 6 мільйонам людей.
Створені подібні Комітети також в Німеччині та в Чикаго.
Чергову спробу привернути увагу світової громадськості до Голоду в Україні запланували на День національної жалоби з приводу подій на Великій Україні – 29 жовтня. Цього дня у всіх церквах мали б відбутись богослужіння, мітинги з виступами з приводу ситуації в Україні.
«Українці мають святий обов’язок рятувати своїх братів від неминучої голодової смерти. Порозумійте, що на Україні діється щось страшне. Голодна дитина вмирає на руках матери. Мерця поїдають. Доведений голодом до звірячого стану син кидається сокирою на батька. Люди допускаються людоїдства».
 
 
Далі буде.
 

peredplata