Стали відомі результати перевірки у Чернівецькому ліцеї №7: які порушення виявили. Оксана Палійчук проти ліцею №7

 

У Чернівецькому ліцеї №7 під час перевірки виявили декілька порушень. Зокрема, учні анонімно повідомляли про упереджене ставлення з боку вчителів та понаднормове навчання. У закладі виявили будівельне сміття, яке не прибрали після ремонту, та незадовільний стан вбиралень. Також серед порушень: відсутність стратегії розвитку закладу, порушення діловодства з питань зарахування дітей до школи, роботи педагогічної ради.

Перевірку проводили з 16 по 26 січня. Експерти — працівники управління якості освіти у Чернівецькій області, управлінці-практики та вчителі з Чернівецької області — відвідали 60 уроків та проводили анонімні опитування.

Уточнення: У попередній версії публікації йшлося, що перевірку провели експерти з Києва. Це помилка. Перепрошуємо за неточність.

Про це Суспільному повідомила начальниця управління Державної служби якості освіти в Чернівецькій області Оксана Палійчук.

Після відвідувань уроків експерти-практики відзначили високий рівень вчителів ліцею, їхнє володіння інноваційними технологіями, навчально-методичні напрацювання, водночас є питання до адміністрації закладу та управління освіти, як засновника.

“Санітарний регламент зазначає: територія має бути безпечна. Ми з’ясували, що після ремонтних робіт біля закладу валяється декілька куп сміття. Воно небезпечне, діти до цих куп підходять, намагаються вилізти на ці барикади”, — каже Палійчук.

Окрім того, декілька днів у ліцеї проводили анонімне анкетування, в якому брали участь учні 9-11 класів. За словами Палійчук, основною проблемою, яку назвала більшість – упереджене ставлення вчителів. Також — понаднормове навчання.

“Більше 30% опитаних — перевантажені. Що дала нам перевірка документів – таки так. У певних класах на 3 години на тиждень перевищено граничне допустиме навантаження на учня”, — каже Палійчук.

Під час перевірки також виявили неприбрані вбиральні та проблеми з каналізацією.

“Одним з найпроблемніших моментів, який називають діти, і чим вони незадоволені – вбиральня. Вони підкреслюють, що неналежним чином прибираються вбиральні. Є проблема з каналізацією, з витяжкою. Наприклад, немає можливості зачинити за собою дверцята. Я вже не говорю про наявність теплої води”, — каже Палійчук.

Чому проводили аудит

Після ситуації зі звільненням директорки ліцею №7 Світлани Рудько, управлінню освіти рекомендували провести інституційний аудит закладу та міського управління освіти.

Аудит ліцею розпочали 16 січня. За кілька тижнів також перевірятимуть управлінську діяльність управління освіти за участі спеціалістів з Києва, розповідала Суспільному начальниця управління освіти Ірина Ткачук.

Як порушення коментують у закладі

Виконувачка обовʼязків директора ліцею №7 Лариса Редько на посаді з січня. Каже, проблеми виникли через те, що з вересня заклад був практично без директора. Стан вбиралень пояснює недостатньою кількістю технічного персоналу.

“Аудит для того, щоб вказати на недоліки, надати рекомендації, як їх подолати. Я вважаю, що ми успішно подолали перевірку аудиту, вислухали думку експертів і в передбачений законом час всі недоліки усунемо”, — повідомила Редько.

Заступниця начальника управління освіти Альона Онофрей, як представниця засновника закладу, розповіла, що складуть план роботи по виправленню недоліків.

“Ми отримаємо на руки акт з виявленими порушеннями і цей документ буде вказівкою як для ліцею, так і для нас. Буде вжито всіх заходів, щоб покращити і стан території, й інші виявлені проблеми”, — каже Онофрей.

Що відомо про конфлікт у ліцеї №7

  • 13 вересня директорку ліцею Світлану Рудько звільнили через систематичне невиконання трудових обов’язків, повідомили в управлінні освіти. Йдеться про три догани — щодо непрозорого зарахування дітей до першого класу, нецільового використання благодійних внесків та порушення безпекового середовища. Також за результатами перевірки у ліцеї зафіксували понад 90 порушень, майже половину з яких не усунули або усунули частково.
  • Ексдиректорка не погоджується з доганами — їх оскаржує у суді, також не погоджується з результатами перевірки. На її думку, управління освіти здійснювало на неї тиск та є упередженим.
  • Після звільнення Рудько вчителі ліцею написали заяви про неоплачувані відпустки на два тижні. Пояснювали, що зробили це, бо не погоджувалися з рішенням управління освіти звільнити директорку закладу й так хотіли привернути увагу влади, щоб ті переглянули рішення.
  • 14 вересня директором ліцею №7 у Чернівцях призначили Сергія Кізіму, який очолював ліцей №14. Батьки ліцею №14 приходили до міськради з проханням повернути Кізіму на посаду директора.
  • Через відпустки вчителів у ліцеї не проводили уроки з 14 вересня. Їх відновили 19 вересня, коли виконувачкою обов’язків директора призначили заступницю з навчально-виховної роботи Надію Кейван.

Оксана Палійчук проти ліцею №7 

Діонісія Березніцька

Що ж, оскільки пані Палійчук винесла результати аудиту нашого ліцею у публічний простір, вважаю, що і я можу «припідняти» завісу над таємницями цього дійства.
Почну з того, що до аудиту готуються. Не тижнями, не місяцями, а роками. Для закладів освіти аудит – це оті ще радянські «відкриті» уроки, де дошки натерті цукровою водою, а діти знають слова напам’ять. Нас попередили про аудит 6 січня – за 10 днів до того, як 12 членів комісії почали повноцінно працювати в закладі. Вважаю, що за таких умов той результат, який показали мої колеги, вчителі та адміністрація – шикарний. Вчительки-експертки, котрі відвідували уроки, виходили з кабінетів з відкритими ротами, дехто просив дозволу щось сфотографувати або скинути їм на флешку наші матеріали, щоб вони могли щось подібне запровадити у своїх школах. Більшість членів комісії з заздрістю відмічали технічне забезпечення кабінетів (при цьому ніхто не цікавився, звідки те все взялось). Та коли справа дійшла до підсумків, виявилось, що ми самий лайняний ліцей у області.
Риторичне питання – у скількох закладах освіти, де працюють експертки, у вбиральнях для дітей є рушнички для рук? А скільки учнів навчається у їхніх закладах? 1300? Думаю, кожен адекватний читач цього допису зрозуміє, наскільки притягнуті за вуха «порушення» щодо вбиралень.
Наступне – будівельне сміття. Тут Оксана Палійчук з коментарі Суспільному емоційно, у стилі Долорес Амбридж розповідає про ремонт даху, будівельні матеріали на території, і як «діти до цих куп підходять, намагаються вилізти на ці барикади». По-перше, у нас закрита школа, під час уроків діти на вулицю не виходять, а після вчителі і техпрацівники слідкують за тим, що відбувається на подвір’ї. Від вересня ні я, ні мої колеги ЖОДНОГО разу не бачили не те, щоб діти вилазили на будматеріали, а взагалі будь-якої зацікавленості зі сторони учнів бодай підійти до них. Тому грати на емоціях і перекручувати реальність не вийде. Окремо відзначу «геніальну» пораду Палійчук щодо того, як це сміття утилізувати: «Попросіть батьків». Так, тих самих батьків, з якими нам взагалі заборонили спілкуватися і будь-що просити після осінньої перевірки, бо ж ми «найкорумпованіша» школа на всі Чернівці.
І ще одне щодо фінансування. У той час, поки управління освіти скидає фізрукам електронні грамоти, бо в них немає 20 гривень на паперові, від нас вимагають фінансову стратегію на наступні 5 років (заради справедливості скажу, що вона в нас є, але чомусь не сподобалась перевіряючим).
Загалом на підсумковій зустрічі 99% зауважень стосувались бюрократичних нюансів – не там підпис, не так пронумеровано, пропущене слово «позачергова». Особисто мені не сподобалось, що всі ці моменти подавались з позиції «бачите, це ваше керівництво навмисно так робить, щоб ви страждали». Складалося враження, ніби комісія хотіла зумисно налаштувати вчителів проти адміністрації і один проти одного. Найцинічнішим було те, що після години обговорень порушень у документації пані Григор’єва видала фразу «Людина важливіша за якийсь папірець». Так, людина важливіша, але ж вчитель – не людина, чи не так?

peredplata