ОУН-УПА на теренax Кіцманського району.

Переглядаючи матеріали архівів, постійно робиш для себе маленькі відкриття.
Свого часу описав долю та бойовий шлях боївки, утвореної у Кіцманському районі Чернівецької області, керівником якої був Маланчук Василь Тодосійович на псевдо “Ситий”. Створена наприкінці жовтня 1944 року, діяла в районах сіл Гаврилівці, Іванківці, Малятинці, Хлівище, де хлопці встигли вчинити кілька резонансних акцій. Та вже наприкінці листопада боївка була розбита, доля її найбільш активних учасників надзвичайно трагічна.
Звісно, намагався більше дізнатися про його долю, але свідчень обмаль. Встановив, що він народився у 1920 році в родині “великого заможного куркуля” села Гаврилівці Кіцманського району. Родина Маланчуків вела успішне господарство, в якому були молочарня та магазин. Із встановленням радянської влади на Буковині у 1940 р. був розкуркулений, і в тому ж році скористався переселенням німців до Німеччини та нібито як німець (фальксдойч) разом із родиною – батьком, братом та сестрою Софією – виїхав у Німеччину.
В Кіцманський район повернувся вже у 1944 році, після повернення радянських військ, за завданням проводу ОУН. Навесні 1944 року перебував в боївці “Кармелюка”, а пізніше направлений в Садгірський район для організації і створення боївок ОУН-УПА. Наприкінці жовтня 1944 р. був призначений курівником боївки та направлений для роботи на терен Кіцманського району.
Більше інформації ні про нього, ні про його родину попри усі зусилля зібрати не вдалося. Постійно вглядався в повстанські фото, сподіваючись побачити його обличчя. Більше 10 років будь-які спроби залишалися марними.
Тож можете зрозуміти радість, коли випадково, на груповому фото, яке зберігається в матеріалах Галузевого державного архіву СБУ, на щастя підписаному пильними МГБістами, побачив підписаного «Ситого», Маланчука помилково названого Олександром!
Відтак ще одна сторінка історії Буковини привідкрита. Маємо фото ще одного буковинського підпільника.
Знахідка породжує більше питань, аніж відповідей, оскільки фото зроблене в Румунії, підписане як «Група ОУН» та зроблене на День Вождя у травні котрогось із 1940-43 років.
На фото і інші буковинські націоналісти, то ж думаю зацікавить уважних дослідників.
Про бойовий шлях боївки можете почитати у публікації, Гугл допоможе її віднайти наполегливому досліднику.

peredplata