Вибори на Буковині: явка і результати

Чернівецька область цього разу на дострокових виборах депутатів верховної ради України показала найнижчий результат активності виборців за увесь період незалежності України та й з часів спочилого у Бозі Союзу.

Люди не прийшли на виборчі дільниці. І причиною цього стало не тільки літо, сезон відпусток. Чимало виборців проігнорували вибори. Цим вони ніби мстили державі за нездійсненні сподівання і надії, за захланність влади і депутатів, яких привели на владарювання Революція Гідності і Майдан. Тут була зневіра і помста. На дільниці 21 липня прийшли тільки 42% буковинців та бессарабців.

Менше за Буковину на дільниці прийшли тільки у Закарпатті. Низька активність виборців свідчить, на жаль, і про низьку самосвідомість нації, про її не до кінця сформовану громадянську позицію та втрату віри до держави та влади.

Саме так коментує цей факт голова Чернівецької міської організації політичної партії «Європейська Солідарність», депутат Чернівецької міської ради Василь Максимюк.

– Я щиро дякую тим виборцям, котрі підтримали нашу партію і її ідеї руху України до ЄС та НАТО, – говорить Василь Сидорович. – У Чернівцях за нас проголосували майже 8000 тих, хто прийшов на вибори. І це становить більше 10 відсотків виборців. Незважаючи на проблеми, які переживає партія та її лідер Петро Порошенко, на тиск на нас, та бруд, який виливався протягом всієї виборчої кампанії з різних боків і від різних опонентів, починаючи від медведчуківської, ворожої Україні партії «Опозиційна платформа – за життя» і закінчуючи патріотичним «Голосом».

А ще я дякую всім тим, хто зумів у неділю, 21 липня, відірватися від диванів, смартфонів, комп’ютерів, телевізорів, дач і природи, не пошкодував свого часу і прийшов на дільниці, проголосував. Сьогодні – це вже також вчинок.

Натомість, мені дуже прикро за тих, хто сидів на диванах, дивився у монітори та екрани ТБ і тримав дулю у кишені. Мовляв, ось вам дуля, а не мій голос. Через півроку-рік саме ці пасивні наші з вами земляки будуть найголосніше волати: «Ця влада погана! Що ви вибирали!?»  і т. д.

А ви чому не йшли голосувати і не вибрали ту владу, якої хотіли?!

Ви чому своєю позицією страуса у піску допустили до влади тих, кого насправді не хотіли би там бачити?!

І, насамкінець, ви кого обдурили своєю впертістю? Ви себе обманули і себе обікрали!

Тож уже починайте нарікати. Але не на нас, тих, хто прийшов голосувати, а на себе. Бо несете вину також за ту владу, яку вибрали тепер в Україні.

Справедливі слова Василя Максимюка. Якби всі виборці прийшли голосувати, то могла б бути іншою структура ВРУ та іншою влада у державі. Шкода, що цього не сталося. Але політика не має умовного способу. Тому маємо ту владу, яку вибрали.

Отож у Чернівецькій області більше половини з тих, хто прийшов на вибори, проголосували за партію «Слуга народу», і всі 4 мажоритарні округи цілковито віддані висуванцям від цієї партії.

У порівнянні з минулими виборами  2014 року ВО «Батьківщина» трохи більше голосів взяла. Але разом з тим відзначається катастрофічне падіння рейтингу партії «Самопоміч» (від 8,56% у 2014 році до 0,62% у 2019 році). Це результат агресивного самознищення тих, хто різними способами захопив владу у партії. Вони, недолугі амбітні невігласи, з перших днів захоплення влади у партії почали дрібні інтриги довкола партійців, котрі створювали позитивний імідж «Самопомочі». Таким чином ці дрібненькі та сіренькі людці створили умови, за яких покинули ряди «Самопомочі» голова Новоселицької районної партійної організації, депутат обласної ради Олег Мельничук та чемпіон світу, гордість України, голова фракції «Самопоміч» в обласній раді Іван Гешко. Агресивна, тупа і захланна сірість на Буковині знищила партію, якій раніше довіряли люди.

Також неприємно вразила антиукраїнська медведчуківська «Опозиційна платформа – за життя», яка набрала 8,87 % голосів. Подібна їй за ідеєю партія «Шарія» також отримала більше 1 відсотка голосів виборців. Це погано.

 В. о. №201 м. Чернівці

Вибори у Чернівцях трохи відрізнялися від інших сіл і міст нашої області. Тут зареєструвалося найбільше кандидатів на один мандат. Цей фактор був дуже помічний для постійного обранця народного Миколи Федорука. Його у Чернівцях вибирають на різні посади з 1976 року (ще до Гельсінських угод і у розквіт часів застою). Спочатку його обрали секретарем Першотравневого райкому комсомолу. Потім першим секретарем обкому комсомолу. Згодом секретарем райкому КПРС. Головою районної ради. Нарешті, за часів Незалежності, 17 років обирали Чернівецьким міським головою і двічі –народним депутатом України.

Федорук зумів розгадати код чернівчанина. І ця розгадка його тримає досі у великій політиці. Вірніше, тримала. Бо код зламали. І Федорук промахнувся – програв. Йому купа років – 66. Варто б було зупинитися. Відійти вбік, дати дорогу молодим.

Так ні. Не відходив і не віддавав чернівецький простір нікому. Тепер його з тріском вигнали. І він змушений з цим змиритися та прийняти це як належне.

А ще Федоруку недобру службу услужив колишній його соратник по КПРС товариш Курко. Він разом з соціологами ЧНУ за 2 тижні до виборів видав «на гора» «чорну соціологію». Там ішлося, що Федорук з великим відривом від інших виграє вибори на окрузі. Сараку Микола Трохимович! Він повірив брехні про себе і вже напередодні виборів гнівно засуджував справжніх соціологів, котрі давали правдиві прогнози, де Федорук з тріском програвав вибори. Микола Трохимович клеймив ганьбою цих професіоналів і досі ще не вибачився за це. Він не відчув подиху нових вітрів у політиці, які міняють все: старих – на молодих, комсомольців – на піонерів і жовтенят, рабів – на слуг, чернівчан – на Зелених…

Федорук не зумів вчасно піти. Тому пішов невчасно, і він програв.

На відміну він цього партійно-радянського діяча Оксана Продан вміло скористалася правдивою соціологією. І за два тижні до виборів зняла свою кандидатуру. Зараз вона на висоті, а Федорук – на низині.

Програш Федорука впливає на подальші події у міській раді. Мер Каспрук уже не буде так служити Миколі Трохимовичу, як було до цього. І він кілька месиджів йому послав ще до виборів. Перший раз, коли у розпал кампанії виїхав до Канади, аби не брати участь у агітації за Федорука. Потім відмовився публічно назвати кандидата, за кого буде агітувати. Виправдовував відмову тим, що йому це заборонили робити у робочий час. А який час у мера не є робочим?  І, насамкінець, відразу після оголошення результатів екзитполу привітав Олену Лис з перемогою.  Цього вже Каспруку не простить ні Федорук, ані Бурбак. Але йому, напевне, на їхню думку вже глибоко наплювати. Бо скоро будуть вибори міського голови. І Олексію Каспруку треба шукати якогось політичного притулку під дахом нової партії. Чи не пригледів він часом для себе «Слугу народу” чи «Голос»? Скоро дізнаємося.

А вибори виграла Олена Лис від «Слуги народу». Вона вчителька молодших класів. Нічим себе не проявляла і не проявляє. Окрім того, що є дружиною бізнесового компаньйона нового «смотрящого» на Буковині Іллі Павлюка.

У Чернівцях варто відмітити високий результат партії Петра Порошенка «Європейська Солідарність». На жаль, її висуванка по мажоритарці Наталія Фрунзе не змогла навіть наблизитися до результату партії. І майже вдвічі менше набрала голосів. Коли зайшла мова про те, чи партія і надалі буде висувати Фрунзе на посаду мера, остання категорично відмовилася. Напевне, Наталія Фрунзе усвідомила, що вона не стала тим обличчям партії у Чернівцях, за яке виборці віддали би свої голоси.

Ще у місті балотувалося кілька дурнуватих. І, як не дивно, за них голосували. Напевне, ці дурнуваті не самі…

Результати виборів народних депутатів у Чернівцях будуть активно впливати й на показники голосування до міської ради та виборів міського голови. Ці вибори можливі вже цієї осені.

Чекаємо…

(Далі буде)

 

 

peredplata