ЦЬОГО РАЗУ ПІДГОТУВАЛИСЯ КРАЩЕ

Росія у своїй гібридній війні завдає Україні могутній удар, цього разу краще замаскований і підготовлений. У 2014 р. агресор не врахував сили українського патріотизму й уміння українців самоорганізовуватися. Поява добровольців і волонтерів сплутала його карти й дозволила відродити Збройні Сили України, доки фронт тримали ті, хто прийшов туди з Майдану. За роки війни противник зробив все, щоб невигідна для нього ситуація 2014 року у нас не повторилася.

Покоління “втомлених від війни”

Прямий напад на Україну із захопленням її територій мобілізує людей на захист Батьківщини. Коли Росія анексувала Крим й її агентура розпочала кровопролиття на Донбасі, необхідність протистояти ворогові відчули тисячі українців. Москва ж невдовзі змінила тактику і почала стверджувати, що її військ на Донбасі нема, а там відбувається “громадянська війна”. Російська пропаганда впливає на значну частину української аудиторії – хтось дивиться московські телеканали через супутникові тарілки, а хтось споживає російський телепродукт, ретрансльований українськими телемагнатами.

На частині території Донецької і Луганської областей точаться бої, а вся інша Україна живе звичайним мирним життям. Мобілізацію до армії не проводять, багато людей призивного віку всілякими засобами уникають служби в армії. Найчастіше – їдуть на роботу за кордон, або в Україні так міняють місце проживання, щоб не дізналися про це в військкоматі. Грошовиті батьки відкуповують своїх дітей від важкої служби в армії. Одні вимушені жити у холодних і сирих окопах під ворожими обстрілами, а інші у цей час розважаються у нічних клубах. Молодь розколота, і та частина, що розважається, заявляє – вона “втомилася від війни”. Противник досяг того, чого прагнув, тепер можна застосовувати старий принцип – поділяй і владарюй.

“Втомленим” легко впарювати ідею миру за будь-яку ціну. Українських політиків, які врятували країну в 2014 р. і змогли відродити армію, російські пропагандисти оголосили “партією війни” і заявили, що ті “наживаються на війні”, тому й воювати будуть безкінечно. А їм протиставили “партію миру” з “нових облич”, котра готова прийняти умови Кремля, щоб замиритися з ним. Величезні кошти, кинуті олігархами на виборчу кампанію 2019-го року, принесли перемогу цій “партії миру”. І вона негайно взялася за діло. Втім, за красивими словами “миротворців” люди з аналітичним складом розуму побачили головне: готується фактична федералізація держави, розкол її на феодальні князівства з “особливим статусом” і повернення до складу України ОРДЛО без встановлення контролю Києва на цими територіями. Готується амністія тих, хто вбивав наших воїнів і катував їх, незаконні збройні формування будуть легалізовані під виглядом “народної міліції”, яка разом з українськими поліцейськими патрулюватиме на Донбасі.

Але справжню суть того, що відбувається, розуміє меншість українців. Ті ж, хто звик повторювати почуте по телевізору, радіють майбутньому миру і не задумуються над ціною, яку доведеться заплатити за нього. А ціна така, що із злиднів не вибереться не лише сучасне покоління українців, але й покоління наших дітей і онуків. Росіяни вщент зруйнували  і пограбували Донбас, відновлювати який доведеться з бюджету нашої країни. Це такі величезні суми, котрих там нема, і все зароблене буде вилітати в “чорну діру”, залишену нам окупантами.

Зачищають тих, хто може опиратися

Влада дуже боїться добровольців і волонтерів. які вже раз врятували Україну. Тому проти них почалися репресії. Нічні обшуки в стилі сталінських часів,  демонстративні арешти з публічним надяганнням кайданків на жіночі руки, звинувачення у страшних злочинах. Учасників АТО починають допитувати у справах “загибелі громадян Російської Федерації” – йдеться про загибель озброєних окупантів на українській території під час боїв в районі Луганського аеропорту.

Для чого це робиться? Для того, щоб залякати всіх, хто здатний протистояти забаганкам Москви і робити все для того, щоб Україна завершила війну на вигідних для себе умовах, а не прийнявши те, що їй нав’язує противник. Використовується не лише поліцейське залякування. Все більше задіюється апарат інформаційної війни – учасників АТО намагаються дискредитувати в очах суспільства. Мовляв, серед них є ті, хто за гроші готовий виконувати замовні вбивства та інші злочини. Звичайно, що є, але не вони визначають обличчя основної маси ветеранів.

На жаль, в часи СССР казки про “Велику Вітчизняну війну” глибоко в’їлися у свідомість громадян “Країни Рад”, не залишивши там місця для багатьох важливих  фактів про учасників самої війни. Дотепер лише спеціалісти знають, що більшість розвідників Червоної армії після війни опинилися за гратами, звинувачені у кримінальних злочинах. Вони не могли вписатися у брехливу й підлу обстановку сталінської імперії і намагалися “встановлювати справедливість” тими методами, яких навчилися на фронті. А їх звинувачували у “бандитизмі” та інших злочинах. 

Нині ми можемо побачити щось подібне. Влада не любить “самодіяльності” підлеглих, тим більше їхніх організованих і скоординованих дій. Чекісти, що нині при владі в Росії, своїми методами діють в Україні. Що не вдалося Путіну в 2014 році, він намагається зробити в 2019 р. Проте його режим приречений, і це відчуває все більше самих громадян Росії. Багато нещастя нам принесуть ті, хто підло ударив Україні в спину, але остаточна перемога все ж буде не за ними. Противник намагається посіяти в нас повну зневіру, але зробити цього неспроможний. Багато українців упевнені, що правда на нашому боці. І правда переможе!

 

 

 

peredplata