Чорнівка проти Чернівців. Через три дні місто засмердить

Чернівецька міська рада 10 разів готувала питання утворення ОТГ з Чорнівкою. І 10 разів Чернівці відмовляли.

Якихось зрозумілих причин не озвучувалося ні з боку спільного голови Олексія Каспрука, ні з боку секретаря Василя Продана, ні з боку депутатів, голів фракцій. Не вистачало голосів. І все. До відповідальності неможливо притягнути також нікого. Бо то є колективна безвідповідальність. А сам Олексій Каспрук під час останнього голосування покинув свій пост у сесійній залі. Не хотів відповідати за загальну безвідповідальність. Каже, що має ще день відрядження до Києва.

Тож треба так казати: сидить у сесійній залі у Чернівцях, а каже, що він у Києві. А нам всім це тільки здається, що він у Чернівцях. Аби нікому так не здавалося, Каспрук взяв і вийшов з зали. Саме тоді, коли туди прийшли жителі села Чорнівка і вимагали роз’яснити, з якого такого дива їх до себе не приймають Чернівці?

З села щодня на роботу до міста їде 90% селян, котрі ще спроможні працювати і не виїхали за кордон. Місто з селом поряд живуть уже століттями. Але ні мер, ні депутати цього не помічають. Їх ніби засліпило.

Селяни шукали правди у нової влади на Буковині. Ходили говорити з головою ОДА. Ніц не дала їхня розмова.

Поїхав сільський голова Георгій Бота до Києва. Шукав там правди. Не знайшов.

В ОДА швидко скинули проблему зі слабої голови на здорову. І нагода з’явилася.

Якраз у часи чорнівської проблеми створювалася Колінковецька ОТГ. І навколишні села  – Грозинці, Бочківці, Малинці  та інші повинні були туди входити. Але в останній момент відмовилися і приєдналися до Клішковецької ОТГ.

Аби довго не морочити собі голову, в ОДА вирішили до Колінковецької ОТГ приєднати Чорнівку і Топорівці. Селян поставили  перед фактом і почали творити собі добре, а не людям. Ніхто не хотів перейматися проблемами села. І майже наказовим способом приєднувати Чорнівку  до Колінківців.

Горді чорнівські ґазди і ґаздині повстали. Вони двічі пікетували обласну державну адміністрацію та Черінівецьку міську раду. Заходили на сесію, де хотіли нарозумити депутатів.

До них не тільки не прислухалися, а й навіть слухати їх не хотіли.

І тоді сталося!..

Сотні селян заблокували чорнівське сміттєзвалище. Саме сюди десятками років усе місто звозить сміття. Коли вітер зі смітника віє у бік Чорнівки, там люди на вулиці не виходять. Бо сморід стоїть страшенний. Терплять селяни. Бо знають, що місту потрібний цей полігон.

А коли місто до них поставилося так, як тепер, тоді вже терпіння катма. І люди взяли смітник в облогу.

Сьогодні-завтра чернівчани ще не відчують всю ту прикрість, якої завдають їм депутати. Бо ні місто, ані містяни не винні у тому, що одна політична сила з себе хоче робити «пупів Землі» та великих «пурців». Бо досі чіткої аргументації причини, чому не приєднують Чорнівку до Чернівців, не почули ні у Чернівцях, ні у Чорнівці, ні у Києві.

Таке ставлення до людей з боку групки депутатів, обурило їх. І вони день і ніч блокують дороги до сміттєзвалища. Авта зі сміттям не пропускають. Вони повертаються знову у Чернівці. Хтось у соцмережах радить, аби це сміття звозили до міської ради  і складали його на сходах. Коли будуть викидати з вікон мера і депутатів (дефеністрація – П.К.), аби не повбивалися, а падали на сміття.

Є й такі, хто шукає адреси депутатів, котрі не голосували за приєднання Чорнівки до Чернівців. І пропонують скидати сміття на подвір’ях, у під’їздах і біля квартир цих депутатів.

Який вихід з цієї ситуації?

Про це запитую голву депутатської фракції «Європейська Солідарність» Василя Максимюка:

  • Василю Сидоровичу, Ви і Ваша фракція всі 10 голосувань стояли на тому, аби Чорнівка була приєднана до Чернівців. Чому?
  • Бо люди не винні у тому, що якісь політики у міськраді вже загралися до такої міри, що цих людей не помічають, – каже Василь Максимюк. – Тут ні Чорнівка, ні Чернівці не йдуть один проти одного. Тут депутати не можуть поділити між собою голоси і вплив на виборців.
  • Вони кажуть, що місто повинно виділити Чорнівці великі кошти, якщо приєднає село до себе…
  • Хто це каже?! – обурюється Василь Сидорович. – Звідки вони це взяли?.. Хіба що золотий асфальт на сільських вулицях виставляти будуть, чи супердорогі бордюри. Це – неправда. Чорнівка – самодостатнє село. Там працює вся інфраструктура. Там є кар’єр. Там працьовиті люди. Вони переважно трудяться у місті. А за якоюсь незначною довідкою повинні їздити за 35 км у райцентр Новоселицю.

Чорнівка має прекрасні ліси, озеро, де можна створити всі умови для відпочинку містян. Так використовуймо це, а не налаштовуймо людей одних на інших.

  • Виходить, що Чорнівка більше принесе користі Чернівцям, ніж матиме сама від приєднання…
  • Я б так не вважав і не міряв, – хто більше , а хто менше матиме користі від цього. Переконаний, що виграють всі від об’єднання. Дивіться, міське звалище біля Чорнівки. І всі негаразди від нього мають селяни. Місто ніби вмиває руки від цих проблем. Мовляв, не наші люди, не наша земля. І нехай собі, як знають, так і виживають. А якщо приєднаються, то разом будуть проблеми вирішувати. Може швидше сміттєпереробний завод спорудять, облаштують краще звалище і т. д.
  • А це правда, що «Швидка допомога», якщо комусь необхідно, до Чорнівки з Новоселиці через Чернівці їде?
  • Як не дивно, а воно таки так. Можете собі уявити: у когось сталася біда – інфаркт чи інсульт. Викликають «Швидку». На номер 103 – Новоселицька швидка допомога. І вона їде у Чорнівку через Чернівці майже 50 км. У той час як з Садгори туди – 2 км. Людина може померти за цей час.

І наостанок, найважливіше – це ставлення до дітей. З міських музичних, художніх шкіл тепер виключають дітей з Чорнівки. Або змушують батьків більше за всіх інших платити. Мовляв, вони не з міста. Тому окрема такса для них. У дитсадку також вища ціна.

Так не повинно бути.

Я підтримую громаду села і громаду міста. І не підтримую тих депутатів, які шкодять і Чорнівці і Чернівцям.

Після провального голосування у міській раді, після безрезультатних перемовин в ОДА і в Києві чорнівські люди вдалися до крайніх засобів: вони заблокували в’їзд на міське сміттєзвалище.

Чернівці починають потопати у смітті.

  • Я прошу людей не брати у заручники місто і містян, – закликає Василь Максимюк жителів Чорнівки. – Люди не винні у тому, що їхні обранці досі не можуть поділити між собою ні владу, ні електорат.

Більше того, я гадаю, що чернівчани, якби був референдум, проголосували за те, аби Чорнівка приєдналася до Чернівців. Мені дуже шкода, що мер міста, секретар, виконком і окремі депутати зараз не прислухаються до мудрих думок людей і чинять таку кириню серед нас всіх.

Василь Сидорович вірно вжив для цієї ситуації слово «кириня». Колись цим словом називали все погане, що творилося у когось у хаті, чи в думці, чи у душі, чи у справах.

Владці і депутати міської ради, не робіть кирині у Чернівцях та у Чорнівці!

Петро Кобевко

peredplata