По Різдві, тай по Коляді.

Споконвіку в Україні зимові свята супроводжували численні традиції, звичаї, обряди, вірування тощо. За допомогою поетичного слова і магічного акту, святковою урочистою обстановкою люди прагнули створити в ці дні вимріяний образ достатку, щастя, злагоди і спокою в своїй оселі.

Особливого настрою в Чернівцях нам додавали Колядки, які звучали з вуличного радіо, як ми кажемо. Їх виконував народний аматорський вокальний гурт «Козацька берегиня»  Центрального Палацу  культури м. Чернівців (керівник Т.М. Коваль.  Концертмейстер О.Жуков). Їхні Святоріздвяні старинні колядки, щедрівки , що проголошують та поширюють між народом провідні ідеї Свята Коляди, всю його містику, весь його реліґійний чар і зміст линули до кожного серця, бо виконувались від душі. Тому недаремно в народі кажуть, що пісня   – це душа народу. А в Коляді возвеличується Бог, та святе його ім’я.

         Чернівчани та гості міста щиро вдячні учасникам – милим жінкам гурту «Козацька берегиня» за таку цікаву різдвяну  програму, яка створювала святкову атмосферу в місті.

Це було таке піднесення душі, така радість повсюдно бо Христос народився! І так повинно бути!

Не зважаючи на всі ті негаразди, а саме в матеріальному плані (мізерна пенсія більшості пенсіонерів, низькі зарплати) , але колядки, які звучали на протязі усіх різдвяних свят, а це відображення звичаїв, традицій та обрядів  надавали  чернівчанам надію на краще життя. Добре, що колядки збереглися. Це нас дуже тішить.

         Дай Боже, щоб ніхто ніколи не втрачав віри в Бога. А Різдвяні свята ще більше поповнювались нашими українськими колядками, щедрівками.

            Тож бажаю всім, щоб ці свята була особливими для кожного, а колядка лунала в кожній хаті! Бо щороку ми знов і знов переживаємо містерію народження Божого Сина. Не важливо, які у тебе вокальні дані, чи правильно тонально ти співаєш, головне, –  щоб співала твоя душа! І, незважаючи на всі політичні чи фінансові негаразди, пам’ятаймо, що ми всі – єдиний народ, народ, який має такі глибокі традиції. Тож передаваймо багатство наших звичаїв своїм дітям!

 Поможи нам, Боже, і до наступного року дочекатись!

                                                                                   М.Кисельова

peredplata