Щоденно про злободенне: Карантин. 22.03.2020.

Щоденно про злободенне

Карантин. 22.03.2020

Випав сніг. Отакої серед весни стало скрізь біло-біло. Після тривожних сірих карантинних буднів якось світло стало за вікном, у оселях, у наших душах. Навіть прилетіли снігурі на калину під моїм вікном. Ми восени ягоди не зірвали. Думали, взимку пташки з’їдять. Не з’їли, бо не було зими. Тепер повернулась. І снігурі радіють снігові та червоним ягодам калини. Нехай клюють. Мені не шкода.

А чого б ми мали дивуватися снігові саме сьогодні. Це ж наш новий рік. Пам’ятаєте:

  • Сію, сію, посіваю,
  • З новим роком вас вітаю.

Це так нас віншують малі щедрувальники 1 і 14 січня. Засівають хату пшеницею. У той час надворі зима, віхола, морози і сніги. Хто сіє пшеницю взимку? Невже наші предки були нерозумними? Нічого подібного. Вони знали, що роблять. Бо жили у злагоді з природою. А новий рік наші пращури відзначали у день весняного рівнодення. Адже співали у «Щедрику»:

… Прилетіла ластівочка,

Стала собі щебетати,
Господаря викликати:
– Вийди, вийди, господарю,
Подивися на кошару,
Там овечки покотились,
А ягнички народились…

Саме в цей час і посівна починалася, і ягнички народжувались.

Що ж, з новим роком, Україно! З чистим снігом, Буковино!

…Оля повернулася з чергування мовчазна. Вони цілу добу провели на ногах. Снігові не радіє. Каже, що краще, аби мороз вдарив, так градусів зо 20. Тоді б цей вірус вимерз до решти. Або нехай би спека швидше прийшла. Вона теж разом із сонцем вірус знищує.

А поки живемо на карантині. Правда, нам щодня нові правила встановлюють. Спочатку казали, що можемо не ходити в масках вулицею. Тепер навпаки. Кого впіймають на вулиці, на ринку  чи в магазині без маски, будуть карати.

Поліція вже маски надягнула. Ожив Аваков. Напевно, відчуває свою потрібність Зеленському. Бо хто зна, куди нас цей вірус приведе. Люди починають потроху агресувати. Владці нам казали і тепер кажуть: «Зберігайте спокій, не панікуйте». Чим більше вони це кажуть, тим більше люди насторожуються.

То спочатку увесь світ дізнався, що депутат від «Слуги народу» Радуцький продав кілька мільйонів респіраторних масок у Китай, заробив купу грошей. Ця інформація вже 2 місяці гуляє світом. Її ніхто тне спростував. Виходить – правда. А якщо правда, то чому Радуцький досі на свободі?! За законами надзвичайного стану, за моральними принципами він повинен сидіти у тюрмі. І не тільки кару відбувати там, а й ховатися від народного гніву. Бо хто стримає людей тепер, коли їм втрачати буде нічого?!

Не встигла охолонути гаряча новина про Радуцького, як стало відомо, що велику партію захисних масок хтось продав до Естонії. Якщо Радуцький це робив тоді, коли ми ще не всі знали про коронавірус, а влада не хотіла вірити Ользі Кобевко, яка тоді просила вжити заходи для захисту людей від пандемії, то маски до Естонії продали, коли ми вже знали про небезпеку і безрезультатно бігали по аптеках, шукаючи антисептики і маски. Відправка масок з України відбувалася 3 і 7 березня. У нас вже тоді перші хворі виявлені.

Коли з’явилася інформація про вивезення масок до Естонії, вигулькнув головний митар  України Нефьодов і так цинічно, впевнено і підло плюнув усій українській нації в обличчя, мовляв, маски вивезено згідно із законом та правилами митної служби. Приблизно так він сказав через ЗМІ і навіть не почервонів. Негідник!

  • Обмеження ввели 11 березня, – підсумував Нефьодов.

От мерзотник! Він ще сміє щось казати. Ніби нічого не розуміє. Ніби кидає виклик усім хворим українцям, які вже підхопили вірус чи підхоплять його згодом. Він сподівався втекти з України? Та ніяка інша країна жодного українського мародера не пустить до себе. Світ зміниться, і люди стануть іншими після пандемії.

Це ще не весь маразматичний колапс команди Зеленського у ці дні. З’ясувалось, що хтось уже домовився з президентом Словенії поставити туди 2 млн масок. Але висунули вимогу: оплатити 1 млн 200 тисяч готівкою. Поки президент Словенії збирав гроші,  ці маски за вищу ціну (готівкою) продали Німеччині.

І на пік мародерства під час чуми виліз керівник офісу президента Зеленського Єрмак. Він 11 березня купив собі автомобіль за 3 млн гривень. Куди ти, голубе сизокрилий (чи жабо зелена), на ньому їхати зібрався?! До Путіна? Думаєш, там сховаєшся? І не думай. Вірус уже гуляє і по Москві. Все.

Петро Кобевко

peredplata