Українці! Христос воскрес!

Чи знаєте ви, що…

Традиція святкування Воскресіння Господнього започаткована зовсім не у християнській Європі, а… в Індії, ще з колоніальних часів. Попри те, що християн в Індії зовсім небагато, святкування відбувається яскраво, пишно і весело. Богослужіння завершується і розпочинаються веселі вуличні карнавали, люди обмінюються кольоровими ліхтарями та великодними тістечками.Традиції малювати писанки індійці не мають.

Маємо їх навчити 😊))

У європейців великодні яйця є, але не писанки, а яйця з шоколаду. Головний фігурант свята – великодній заєць. За традицією великодній заєць ховає шоколадні яйця в траві у саду. Зранку після недільної служби діти залюбки їх шукають Хто більше знайшов – той переможець.

Цікава великодня традиція у лужицьких сербів, які проживають поблизу німецько-польського кордону. Хресну ходу вони здійснюють верхи на конях. Хода розтягується на кілометри, у якій беруть участь близько півтора тисячі вершників. Причепурені коні і вершники у чорних смокінгах, при краватках і у капелюхах “циліндрах”, у руках червоні і білі штандарти, хрести – дуже урочисто. Аж дух захоплює – сучасні хрестоносці-джентельмени!

У Мексиці на Bеликдень, як і на інші свята завжди весело, яскраво і театралізовано. Святкувати мексиканці починають з п’ятниці. У Страсну п’ятницю починається Великодній карнавал, який супроводжується розкішними постановками страстей Христових. В суботу в містах розвішують ляльки Юди, до яких чіпляють петарди і підривають їх. У неділю після богослужіння та святого причастя відбуваються фінальні постановки страстей Христових і далі танці на вулицях до упаду.

Цікавим є також пасхальний ритуал в Іспанії. Страсний тиждень, знаний як Семана Санта, є найголовнішим для іспанців. Масштабні дійства-паради розпочинаються в країні у середу. Характерними костюмами є одяг інквізиції, традиційні траурні жіночі костюми. На рухомих платформах інсценізують останні події з життя Ісуса Христа.

Угорці на Великдень обливаються водою, як українці в “обливаний” понеділок після Bеликодня.

 У православних ромів традиційним дійством на Великдень є випікання пасок. Висота пасок сягає одного метра. Тісто замішують чоловіки. Мішати треба близько трьох годин. Щоб замісити тісто для паски на циганський Bеликдень потрібно 10 кілограмів борошна, 180-200 яєць, 4 кілограми цукру, 3 кілограми масла з маргарином, 1 літр сметани, 2 літра молока, а також дріжджі, родзинки та сіль.
Накладають тісто у спеціальні довгі форми.

За традицією першим паску в піч ставить також чоловік. Перед Великоднем роми-християни строго постять. Святять паски в православних церквах. А після того йдуть на цвинтар і ділитися святковою трапезою з померлими.

На фото: Хресна хода на Bеликдень лужицьких сербів

Світлина від Rostyslav Demchuk.
Ростислав Демчук

peredplata