Буковину лихоманить: одні забороняють, інші – дозволяють, що з того буде – невідомо

Коронний день

Цей день вони наближають як можуть. З одного боку, у ресторанах на кшталт «Арсенал» у Дубівцях гуляють весілля (два) по 300 осіб. Серед гостей – можливий носій COVID-19… і пішла геометрична прогресія.

В іншому селі на весілля прийшла весільна матка з температурою до 39. Вона знає, що хвора. Вона розуміє, що наражає на небезпеку інших. Але йде. Бо ж, що люди скажуть, з одного боку. А з іншого – такий гонор бути весільною маткою випадає не кожному. Їй випало. Тут ще й звичай є: кожен гість має поцілувати матку прямо в губи. І все! Націловане село.

У районі коронавірус росте з геометричною прогресією.

Перша «червона зона» – у Кіцманському районі. Разом з тим «червоні зони» оголошені у Луцьку  та Тернополі.

Люди дивуються: з чого б це там оголошувати, коли ці міста не виділялися в Україні через велику кількість хворих?

Хто розумівся на проблемі, відразу відчув якийсь нездоровий і небезпечний хід влади. Тому мери міст Тернопіль і Луцьк відразу оголосили, що не погоджуються з результатами НС. Вони категорично відмовилися виконувати карантинні вимоги т. з.  «червоної зони».

І все затихло.

Два тижні влада робила вигляд, що  нічого не трапилося. У неї все під контролем.

За цей час щовечора голова Чернівецької ОДА Сергій Осачук оголошував кількість захворілих у місті та області. Хоч цифри у рази були вищими за весняні, буковинці продовжували святкувати весілля і цілувати «весільних маток». Владі не вірили. Владу не слухали і їй не підкорялися.

Влада була така далека від народу і від хворих, що не зуміла ні пояснити, ні переконати, ані заборонити…

Самозакоханий нарцис і його запишнена гусиня не слухали спеціалістів-професіоналів. Вони невміло створювали інформаційні приводи. Згодом це дало негативний і навіть небезпечний результат: Чернівці увійшли до «червоної зони». До обласного центру приєднався, окрім Кіцманського, ще й Заставнівський район (на порозі уже Вижницький, де в селі Банилів на весіллі в один день заразилися кілька десятків гостей).

Влада погрожувала словами, але не вживала жодних заходів для зупинки велелюдних застіль та зібрань.

Виступи губернатора без професійних спеціалістів-лікарів щовечора заводили людей у невідання справжнього лиха і небезпеки.

Тому ніхто нікого вже не чув.

Зайшовши у тупик, Осачук, напевне, з великим задоволенням виконав рішення Державної комісії НС щодо карантину у Чернівцях та районах «червоної зони».

Тільки-но він це зробив, як отримав зворотній бік проблеми від депутатів Чернівецької міської ради.

Вони миттєво зібрали позачергову сесію, на якій прийняли рішення про послаблення карантину та території області.

Депутати дозволили працювати громадському транспорту, кафе, барам, ринками, спортзалам, паркам, стадіонам, дитсадкам і школам.

Під час сесії до міськради прийшли підприємці. Цього разу їх було чимало – більше 1500 людей. Коли вони дізналися про рішення депутатів, то їх схвалили. Хтось спрямував підприємців до обласної влади.

Вони пішли.

І тут сталося те, що мало статися: велика прірва між владою і народом.

Вийшов Осачук. Щось хотів пояснити. Але не врахував того, що говорить перед натовп розлючених  людей, які не довіряють владі. Його не слухали. Згодом почали агресувати. Уже ледь не штовхались. Губернатор змушений був відступити.

Хотів приступити до людей заступник голови обласної ради Віталій Мельничук. Він вирішив всю провину за те, що діється в області, покласти на Осачука. Тремтячим голосом та руками, які ледве втримували мікрофон, Мельничук казав про те, що депутати оголошують недовіру Осачуку.

Але люди вимагали проведення позачергової сесії облради.

Мельничук хотів зробити вигляд, що це його не стосується. Він не врахував того, що виступає перед освіченими спеціалістами, котрі добре розуміються на владних повноваженнях.

З переляку Мельничук віддав мікрофон депутатові Чернівецької міської ради, голові фракції «Європейська Солідарність» Василеві Максимюку.

  • Якщо карантин – так карантин, – сказав Василь Сидорович. – Для всіх. А не тільки для підприємців, шкіл, культурних закладів, перевізників. Нічого чиновникам ходити на роботу. Отримувати високі зарплати, надбавки та премії. Разом з людьми бідуйте. Тоді будете знати ціну справжньої копійки, заробленої важкою працею.

З цими словами депутат дістав великий амбарний замок і символічно повісив його на двері обласної влади.

Цей крок люди підтримали  та зустріли оплесками.

Чому програв Осачук?

Тому, що він не зумів і не хотів довкола себе зібрати професійних і порядних спеціалістів. Новачок серед чиновників він досі поводиться зверхньо і самолюбиво. Мов справжній нарцис. Напевне, сподівається, що розумні слова говорить. І дивувався, чому його не слухають, чому не аплодують і «чепчики догори не кидають».

То треба вчитися ще говорити перед різними аудиторіями. Коли не захотіли слухати губернатора, а Мельничук хотів спрямував гнів людей саме на Осачука, повинен чи повинна у цей час підійти радник (радниця), заступник (заступниця) голови ОДА і чітко роз’яснити, що ОДА сесії не збирає. А Мельничук – депутат. Більше того, – один із керівників обласної ради. Він може своїми розпорядженнями, коли виконував обов’язки голови, зібрати сесію у будь-який час.

Але на той момент Осачук не мав біля себе міцного плеча, на яке би міг спертися, та й розумної голови, котра могла щось мудре людям сказати.

… Сесію так і не зібрали.

А на другий день поліція зупинила весь громадський транспорт у Чернівцях. Вона виконувала розпорядження Державної комісії, а не міської ради.

Більше того, на секретаря ради, головуючого на сесії Василя Продана заведена кримінальна справа. Його вже кличуть на допит. Люди жартують, що Оксана Продан сушить сухарі чоловікові і плете шкарпетки.

Хоч у жарті є доля жарту, але хвилювання у місті не припиняється. Перевізники пікетували поліцію, а підприємці готують нові демонстрації, мітинги та пікетування обласної влади.

На черговій сесії міської ради Василь Продан озвучив, що у Чернівцях готуються умови для створення муніципальної поліції, котра буде виконувати рішення сесії та виконкому.

Отакої…

(Далі буде)

Петро Кобевко

Р.S. Люди кажуть, і то може бути правдою, що Чернівецьку область готують як полігон для випробування небезпечних виборчих технологій. Зокрема, на кшталт того, чи можливо буде відмінити вибори 25 жовтня 2020 року.

Як воно далі буде, ЧАС покаже.

peredplata