Літній майданчик ресторану під стінами та австрійський герб на будівлі: що обурює працівників Чернівецького театру.

Цьогоріч Чернівецький академічний обласний український музично-драматичний театр ім. Ольги Кобилянської проведе 90-ий театральний сезон. Якими проблемами ділиться колектив театру та що перш за все турбує акторів, пише 0372.ua.

У Чернівецькому музично-драматичному театрі відбулась пресконференція, на якій колектив ділився із журналістами проблемами та сподіваннями щодо майбутнього театру. За період карантину театр багато втратив, проте є і надбання – приміщення на вулиці Лесі Українки 9, де планують відкрити малу сцену, реставрували.

Ювілейний сезон, що мав відбутися ще у вересні, перенісся на місяць через віднесення Чернівців до “червоної карантинної зони”, проте на початку жовтня сезон таки розпочнеться.

Наразі театр турбують 3 головні проблеми:

  • 1. Встановлення на будівлі герба Австро-Угорської імперії.
  • 2. Ремонт приміщення театру.
  • 3. Відкриття під стінами театру літнього майданчика ресторану.
Пресконференція Чернівецького театру

Пресконференція Чернівецького театру

Чому сезон 90-ий, а не 115-ий?

Ще перед віднесенням Чернівців до “червоної” зони, театр надрукував афіші на вересень, у яких було зазначено, що цьогорічний сезон ювілейний – 90-ий. Проте це побачив голова Чернівецької ОДА Сергій Осачук, який є кандидатом історичних наук та обурився, що Чернівецький театр такий молодий. Осачук вимагає, щоб театр відзначав 3 жовтня 115-ий сезон, адже будівлю збудували 1905 року. У цей день на будівлі воздвигли герб Чернівців часів старої Австрії, який мав би відобразити символ Австро-Угорської імперії. Так мали б відновити “історичну справедливість”.

Проте, колектив театру абсолютно не погоджується з такою думкою. Згідно з історичними джерелами та документами, написаними автобіографіями перших акторів, Чернівецький театр починає свою історію з 1931 року. Театр – це не приміщення, це перш за все люди, які в ньому працюють. Тож саме 1931 року у Харкові зародився колектив театру, який стартував першою виставою «Лісова пісня» 14 січня 1941 року у Чернівцях. Цей театр був уже саме українським. До того, у приміщенні Чернівецького театру, побудованого за кошти громади міста, гастролювали театральні трупи з Європи. Приміщення було лише для гастролей, професійного театру тут не було.

 

“Вирішувати чи встановлювати на приміщенні театру герб країни, якої вже не існує, ще і в часи теперішньої війни в Україні може лише громада, якій і належить це приміщення. Що вирішить громада – так і буде” – говорять у театрі.

Колектив не проти відзначати 115-ту річницю будівлі театру, проте варто розуміти різницю між будівлею та самим театром. Вік колективу не залежить від будівлі.

 
 

Чернівецький драмтеатр

Чернівецький драмтеатр
 
 
 
 

Приміщення театру також потребує закінчення ремонту та реставрації, яка триває вже досить довго. 

Керівництво театру обурене і дозволом відкрити літній майданчик ресторану просто під стінами будівлі. На це вже розроблений проект та детально показано як і де будуть розташовуватись столики. Колектив театру каже, що всіма силами буде боротися проти таких інновацій влади та місцевих бізнесменів.

Під стінами театру дозволили відкрити літній майданчик

Під стінами театру дозволили відкрити літній майданчик

Актори театру мріють побачитися із глядачем за будь-яких обставин та готові дотримуватися всіх карантинних вимог: чи у музеї просто неба, чи у дворику ратуші чи із заповненістю залу на 50%.

Щорічно актори Чернівецького театру ходять на могили свої попередників та вшановують їх пам’ять. Цьогоріч в день початку сезону, 3 жовтня, колектив також відвідає могили покійних акторів. Колектив театру вважає своїм обов’язком боротися за історичну справедливість та не допустити занепаду театру, який у свій час мав величезний успіх та був одним із передових у тодішній державі. 

3 жовтня Чернівецький академічний обласний український музично-драматичний театр ім. Ольги Кобилянської запрошує всіх чернівчан та гостей міста на святкування 115-ої річниці з дня відкриття будівлі театру. Дійство відбудеться о 17:00 під будівлею театру.

Цьогоріч відкриття сезону співпадає з днем міста у Чернівцях, тож театр запрошує всіх чернівчан та гостей міста святкувати разом! 

https://www.0372.ua/news/2886978/litnij-majdancik-restoranu-pid-stinami-ta-avstrijskij-gerb-na-budivli-so-oburue-pracivnikiv-cerniveckogo-teatru?fbclid=IwAR3Umtn1531Kka48prGGMD1T4OuC8YVpx14ERG4xCQQLFAql2W980GNndGs

peredplata