Теологічне відділення у Чернівцях закрили, а вінчальне лишили і вирощують щуроїда.

Рекомендація. В бочку накидати щурів. Їжі не давати, лиш води. Вони зжеруть слабших. Лишиться один – справжній щуроїд, який нічого й нікого, крім щурів, їсти не буде.

 

До цього дійшло й на ФТФ ЧНУ (філософсько-теологічному факультеті Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича. Щури вже з’їли і теологічне відділення, і факультет, рештки якого назвали кафедрою філософії та культурології.

«Ця кафедра, як відомо, функціонує нині в структурі філологічного факультету й об’єднує всі освітні програми колишнього філософсько-теологічного факультету». Так пишуть її співробітники самі про себе, але ще на сайті ФТФ. Вони «діалогували» про толерантність і вагу академічної доброчесності. Може, через оте «діалогували» філологи не пустили цю писучу братію на свій сайт, і тому вони монологують на старому. Та повернімося до наших баранів, точніше, щурів, які звели підготовку теологів у ЧНУ нанівець. Щури ще не «діалогують». Справедливо, бо ні толерантність, ні доброчесність щурам невластиві. Їм аби вінчаннями зашибати, себто заробляти багато грошей.

Звісно, «зашибати» – калька з російського «зашибать», але теологам ЧНУ «великий могучий» не чужий. Наприклад, у силабусі (це такий останній писк моди у вишах) «Догматичного богослів’я» недогризеної щурами кафедри культурології, релігієзнавства та теології, доценти з професорами якої полюбляли ходити в українських вишиванках, нема жодної згадки про підручники українською мовою. Тільки російські. Навіть «Догматичне богослів’я» протоієрея Василя Вепрука, по якому Щербань читає лекції, у списку літератури для них не рекомендоване. А для чого? Нехай студенти думають, що то Щербань такий розумний.

М. Щербаня ще Філарет призначив завідувачем загризеного нині щурами «богословського відділення Київської Духовної Академії при філософсько-теологічному факультеті Чернівецького національного університету ім. Ю. Федьковича», звільнивши протоієрея Василя Вепрука з посади заступника декана ФТФ. 

Отець став першою жертвою щурів. То була проба їхніх зубів і початок кінця теології в ЧНУ. Крім Філарета, благословив щурів тодішній ректор Микола Ткач, прикрившись рішенням ученої ради про перепідпорядкування теологічного відділення університету академії. Відділив відділення від університету!

До слова, отець Василь – доктор теології, захистив дисертацію в Тартуському університеті, та Міністерство освіти і науки (МОН) досі не спромоглося визнати його естонський державний диплом, хоч Луцька духовна академія, куди отця запросили викладати, порушувала це питання. 

Може, Микола Лагодич, колега Щербаня, знає, в чому причина? Адже він «наказом МОН України від 29.10.2018 № 1173 введений до складу Комісії з державного визнання документів про вищу духовну освіту». Від цього можна всього чекати. Наприклад, в автожитії на сайті ФТФ Лагодич проковтнув слова: університет, написавши «національного ім. Ю. Федьковича», і головування, написавши«ЗАСІДАННЯ СВЯЩЕННОГО СИНОДУ … під Блаженнійшого…». Кажете, дрібниці? Та чи не в них криється диявол? Хіба знаєш, що чи кого ковтне наступного разу?

Зжерли щури чимало достойників і нині гризуть один одного. Що казати, як Василь Балух закрив дві кафедри, якими завідував?! А стартував хокеїстом-підсніжником перший проректор ЧНУ. І закрив ФТФ, деканом якого був. 

Боже, бережи ЧНУ!

Василь КОЗЬМИК

Газета «Відродження», №46, 12.11.2020 

peredplata