Ви не касир, ви вбивця!

Жорстке і точне визначення сутності Володимира Путіна, яке прозвучало в інтерв’ю американського президента Джозефа Байдена, стало не просто початком нового етапу в російсько-американських відносинах. Це початок відмови від постправди, коли про людей, які роблять самі мерзенні і відразливі вчинки, про людей, що не соромляться своєї злочинності і навіть бравірують нею, стало прийнято говорити в обтічних виразах. І навіть по можливості знаходити виправдання і об’єктивні причини їх злочинів. І навіть захоплюватися їх маскулінність і хамством – нехай навіть ця маскулінність і хамство доводять до бомбардувань Алеппо або знищення пасажирського літака. Як то кажуть, був культ – але ж була ж і особистість. Теж, до речі, особу вбивці.

Але я хочу звернутися зовсім не до цієї народної антімудрості, а до цілком літературної цитаті, над якою ми реготали тоді, коли потрібно було хоча б над чимось сміятися, і тут-то воно і виринало: “Ви не касир, ви вбивця! ” Цитата з путінської молодості. Звичайно, сам Путін точно не хоче, щоб його називали вбивцею. Він вважав за краще б, щоб його вважали касиром – касиром російського злодійського общака, всіх цих вкрадених і розкрадених державних компаній, всього цього кооперативу “Озеро”, роздувся до “Газпрому” і “Роснафти”. Щоб з ним домовлялися про доступ до нафтодоларам, щоб з ним ділили гроші і географічні карти. Саме тому ізоляція, небажання приїжджати в Кремль на уклін б’ють по самолюбству Путіна набагато сильніше, ніж будь-яка критика. Йому потрібно навіть не повагу, йому потрібна комунікація. Він той, хто розподіляє доходи, хто може зробити казково багатим будь-якого – від своїх родичів до західного підприємця, що мріє про скасування санкцій. Від Сечіна до Шредера і назад.

Але для того щоб перетворитися в Верховного Касира Російської Федерації, Путіну довелося піти на такі злочини, які давно вже затьмарили його справжні пристрасті, його вічне бажання побудувати найбільший палац і розмістити на вході найбільшого орла з найбільшими головами. Після Грузії і Сирії, після Криму і Донбасу, після Нємцова і Навального прагнення Путіна до користолюбства остаточно витіснило прагненням Путіна до знищення – навіть якщо справжньою метою цього знищення була всього лише захист своєї влади і співвідношення ціни і якості.

І тепер чаша світового терпіння переповнилася. Тепер президент Сполучених Штатів може вголос сказати про Путіна те, що думають про нього всі інші – навіть якщо вважають за краще приховувати свої думки зі страху або з дипломатичного етикету.

Ви не касир, Володимир Володимирович. Ви вбивця.

Джерело: Грані.ру

peredplata