Буковинський курятник

Ще й осінь не настала, а на Буковині вже почали рахувати курчат. Напевне, у нашому курятнику не всім когутам стало комфортно жити, керувати, добре наживати.

Не на жарт взялися за контрабанду. А область-то вся контрабандистська. Третина людей займається безпосередньо контрабандою. Інша третина продає на Калинівському ринку товари від парамитників. І, насамкінець, ще третина цей процес «дахує». Останні – особи дуже поважні та посадові. Це й митники, й фіскали, й правоохоронці.

А над ними всіма сидять владці, яким Зеленський дав мандат на владу і добро на контроль.

І зовсім не дивно, що попередній губернатор області Фищук небезпідставно підозрювався у різних митних оборудках зі своєю сім’єю. Багато було різних пуків від ДБР та НАБУ. Але окрім смороду в області від цього ніц не було.

Прийшов інший губернатор Осачук. І враз хтось десь написав, що він втручався у митні справи з білими капцями – кросівками. Ніхто не знає, була то правда, чи ні. Але люди говорять. Кажуть, що навіть є якісь записи телефонних розмов, де губернатор дає вказівки митникам.

А хто такі записи міг зробити? Правильно! Правоохоронці. У них є спецзасоби для цього, є спеціалісти і можливості.

Не встигла інформація добре погуляти теренами області та України, як позбувся посади начальник управління СБУ у Чернівецькій області Віталій Монастирецький і ще два заступники. Ніби випадково, але саме у цей час подав рапорт на звільнення начальник головного управління національної поліції у Чернівецької області Анатолій Дмитрієв.

А ще кажуть, що саме у цей час у Києві при Генеральній прокуратурі України має проблеми один із Генеральною прокуроршею, її заступник, виходець з Буковини Ігор Мустеца.

Це все співпало випадково?!

Не думаємо!

А область продовжує собі жити так, як хоче. Люди роблять своє, влада трохи підкрадає і робить вигляд, що вона чимось керує. Але все йде по накатаній доріжці: контра… переносить цигарки, перевозить кросівки; спекулянти на базарі їх продають; фіскали нібито їх ловлять і карають, та насправді, збирають мзду з одних та інших; правоохоронці всіх карають…

І як не дивно, в області досі не покараний жодний контрабандист. Хоча їх тут – хоч греблю гати. Чи не щоп’ятниці на засіданнях РНБО Олексій Данілов розглядає кандидатури то одного, тог іншого контрабандиста. Називає навіть їхні прізвища. Більше того, навіть хочуть одному «слонові» зшити «білі капці» (чи не ті, про які мовилося вище). Вже позбавляють громадянства України. Але контра не здається. Вона бореться всіма методами за свій шматок білого хліба з чорною ікрою. Президента до суду кличуть ті, кого він назвав контрабандистами і позбавив громадянства.

Насправді на Буковині твориться великий концерт, де задіяні багато акторів (швидше, паяців). Кожен з них грає свою роль. І нікому за це ніц нема. хоча?..

Іван Мунтян буде таки сидіти… на лаві підсудних. Станеться це десь на початку жовтня. Як він не крутився, як не ввертівся, як не відкуповувався, а мусить сісти на лаву. Будуть судити Івана Миколайовича та Юрія Радуловича (Кушніра). Хоча навряд чи отримають вони реальні терміни. Але пуду їм таки дадуть. Окрім цього, «невдобно» буде й губернаторові Осачуку. Бо його таки спитають, навіщо сина Мунтяна брав собі у заступники. Він скаже: «Син за тата не відповідає».

А буковинці Осачуку свою мудрість вречуть: «Яка хата, такий тин. Який батько, такий син…». Там і про матір є продовження. Та не буду цим я забивати вам, шановні читачі, голови. Бо гряде ще одна біда.

Восени будуть спроби зняти з голови облради Олексія Бойка. Спочатку цього молодого управлінця не зовсім серйозно сприймали. Вважали його кандидатурою Козака, Папієва і їм подібним. А з’ясувалося, що Бойко сам по собі. І він фори дає вже не тільки Осачуку, а й названим хрещеним папієвським козакам.  Він зумів впоратися з мунтянівськими кадрами у медицині. Також вміло керує депутатським корпусом. Найголовніше, що Бойка відрізняє від попередників та й нинішніх очільників, – це порядність.

Якось він сказав, що не чіпатиме Осачука якийсь час. І тримає слово. З його вуст не прозвучало жодного слова критики у бік губернатора.

Хоча й було за що йому дорікнути.

Це й ті три стіни у школі, які впали. Це й безлад з медичними керівниками, яких дивним чином Мунтян призначив, а Осачук далі оберігає. Хоча знає і бачить, які вони моральні виродки. Один хабарі давав, інший їх брав. А ще  один – хамло невиховане…

Стійкість, професіоналізм та порядність Бойка добряче нервує самозакоханого Осачука. Він, напевне, не полишає надії все ж переобрати голову обласної ради. Бо інакше, з якого такого дива Осачук прийняв на посаду свого заступа сина Мунтяна. Звичайно, він захоче, аби Іван Мунтян з фракцією ВО «Батьківщина» в олбраді виконував забаганки ОДА.

Та це вже пізно. Іван Миколайович сяде на лаву. А депутатський корпус навряд чи віддасть Бойка на поталу Осачуку.

Ось таке тепер діється у нашому курятнику. Не даремно на найвищих бантах там сидить головний «курятник» області.

А що роблять ті, що високо сидять, на голови тим, хто нижче за них?..

Отож-бо!

(Далі буде)

Петро Кобевко

Р.S. З достовірних джерел газеті «Час» стало відомо, що голова ОДА Сергій Осачук у Києві оббиває пороги тих, від кого залежні нагороди. Він вибиває орден «За заслуги» своєму першому заступнику Богдану Ковалюку. Хоче, аби його нагородили за «Велике будівництво». Швидше – крадівництво. Бо в області не було і нема ні великого, ні будівництва, ні доріг і навіть у школі стіни валяться.

А тепер увага: газеті «Час» відомо, що найближчим часом у Чернівцях відбудеться виїзне засідання РНБО. Полетять голови…

 

peredplata