На Буковині суперафера у “Великому будівництві” (продовження)

У селі Кам’янка Глибоцького району крахобори, глитаї, хабарники і негідники  вкрали школу у дітей.

«Велике будівництво» започатковане президентом Зеленським на місцях перетворилося на «велике крадівництво». У ньому працює схема корупції та відкатів.

Спочатку крахоборів били по руках. Але то було для показухи. Насправді крадівництво заохочували. Тому тепер почалися проблеми у прийомах і здачах об’єктів «великого будівництва».

Бо ніби шило з мішка вилазить кримінал. Об’єкти зростали у цінах, як на дріжджах. Відкати досягали 30 і більше відсотків вартості об’єктів.

На дорогах, школах, об’єктах соцкультпобуту крадівництво перевищило 80 відсотків. Тобто у будови було вкладено тільки 20 відсотків грошей. Команда Зе збагатилася настільки, що готова хоч завтра накивати п’ятами з України. Але їх поки що не відпускає президент.

А згодом, восени-взимку обкрадений народ України повстане і великі крадівники не встигнуть втекти. Гряде великий кіпіш!

Чернівецька область – не виняток з правил цього крадівництва. З огляду на активізацію команди Осачука у «велике будівництво», робимо висновок, що там не все так гладко, як їм би хотілося.

Ще минулого року 2 жовтня голова ОДА Сергій Осачук прозвітував президентові про введення в експлуатацію 5 шкіл. Зеленський ледь не поплескав по плечу свого васала. Тільки заступник голови офісу президента Кирило Тимошенко щось знав більше.

Тому поставив Осачуку конкретне запитання, чи діти вчаться у тих школах, які будували.

  • Діти там є?
  • Так, – не моргнувши оком вбрехав Сергій Дмитрович.

 

Кам’янська школа

Уже у той час і до сьогоднішнього дня всі класи зачиненні. Жодного уроку там не проведено. Жодна дитина не сіла за парту у світлих просторих класах.

Школа була побудована і готова прийняти дітей у класи ще 24 серпня 2020 року. Та хтось не хоче підписати акт приймання-здачі. Дивно, що досі прокуратура , СБУ, НАБУ, поліція не запитали:

  • У чому проблема, панове?
  • Чому дітей мучите?
  • Доки це триватиме?

Від відповідей на ці питання комусь треба би було кайданки одягнути і до буцегарні доправити так на років зо 5. Бо не можна у дітей вкрасти дитинство та освіту.

Люди у селі вже не можуть терпіти цього крадівництва. Бо діти змушені вчитися у три зміни.

І це зовсім не жарти. Навчання у Кам’янській школі за тих умов, які є тепер, може тривати цілодобово.

Ви здуріли там уже повністю і остаточно в ОДА?!

Ви розумієте, що дітей змушуєте ходити на уроки вночі, опівночі та вдосвіта. 

З біллю говорять вчителі про бюрократів від великого крадів… будівництва.

Школа ця – одна із найбільших сільських шкіл на Буковині. Тут навчається 1200 дітей. Працює більше 110 вчителів та 30 техпрацівників.

Зараз уже не вистачає й пристосованих приміщень. У той же час, повністю готова школа зачинена на великі замки. Більше року порожні класи поволі починають руйнуватися. Бо споруди, які не відвідують люди, мають здатність до саморуйнації.

Батьки змушені своїх дітей возити до  шкіл за  десятки кілометрів від села. Вони пишуть листи і звернення до депутатів обласної  ради, аби ті вплинули на владу і змусили її відкрити школу реально. А не віртуально, як це робили ще минулого року.

З болем описує свою ситуацію житель села Микола Шмідт. У зверненні до депутатки від ЄС Ольги Кобевко він пише:

«Я, як житель села Кам’янка, вимушений був перевести свого сина Максима на навчання до смт Глибока.  Кам’янська ЗОШ не змогла забезпечити нормальних умов навчання. Отож мої діти ходять на навчання до Глибокої за 15 км від рідного села».

Далі він пише, що нічого не заважає відкрити школу. Бо вона була готова ще 24 серпня минулого року.

Влада вперлася.

Аби відволікти увагу  від себе, по селу розпустили чутки, що нібито забудовник (фірма «Надія») не хоче здавати школу в експлуатацію. І винними хочуть зробити будівельників. Останнім часом пускають селом брехню, що винні обласні депутати та голова Бойко.

Насправді влада не розрахувалася з людьми, які працювали, не заплатила фірмі за роботу. Це майже – 10 млн грн.. Фірму зараз розорюють. Бо директор взяв кредит і змушений  платити відсотки.

Скарги до президента зникають серед чиновників офісу. Нібито Зеленський не знає, що коїться на Буковині у селі Кам’янка Глибоцького району. Йому минулого року Осачук сказав, що школа здана і діти там навчаються. Ось він і спокійний.

Напередодні 1 вересня вчителі та батьки школярів у селі вирішують, як діяти.

Депутатка Ольга Кобевко вважає, що обласний голова змушений негайно відреагувати на проблему і її вирішити до нового навчального року. Для цього зробити виїзне засідання колегії обласної ради у селі Кам’янка, у приміщенні новозбудованої школи. Якщо колегія не зможе знайти швидке і конструктивне рішення, то у селі Кам’янка провести виїзну сесію обласної ради. Іншого виходу на сьогодні нема.

… А вчителі села тепер просять Бога, аби новий навчальний рік почався без дощів. Вони змушені будуть проводити уроки на толоках, на площах під відкритим небом…

Також дітей можуть привести на уроки до ОДА. У кабінети Осачука та його заступників.

Петро Кобевко

(Далі буде)

 

peredplata