Переворот місцевого значення. На Буковині грядуть великі зміни

У понеділок з третьої спроби депутати Чернівецької обласної ради таки прийняли «Звернення» до президента, ВРУ, РНБО та міністерства юстиції про заборону діяльності політичних партій Шарія та ОПЗЖ. За нього проголосували 38 із 64 депутатів. Проти проголосували тільки депутати ОПЗЖ. Окремі індивідууми зробили себе «відсутніми» або не взяли участі в голосуванні.

До цього двічі ставили питання. Але не набирали потрібну кількість голосів. Бо голова облради Олексій Бойко, разом зі своїми одно партійцями з АПУ зривали голосування. Як з’ясувалося, таким чином вони «платили» Папієву і його ОПЗЖопівцям за голоси під час виборів голови обласної ради. Також партія «Єдина Альтернатива» після перемовин з антиукраїнською партією не давала голоси за їх заборону.

Але проукраїнська патріотична частина депутатів таки наполягала, аби на території області сепаратисти були заборонені. І, нарешті, добилися свого правильного рішення.

Воно для Буковини не є простим. Голосування підтвердило, що в обласній раді згодом почнуться зміни.

Нікому не в новину, що від виборів досьогодні триває негласна війна облради з ОДА. Її започаткував колишній регіонал, народний депутат України від ОПЗЖ Михайло Папієв. Він зумів якимось чином переконати бессарабського політика Василя Козака також увійти у свою коаліцію. Далі різними маніпуляціями в обласній раді була створена більшість, яка складалася з ідейно  протилежних антагоністичних депутатів і партій.

Під час виборів голови обласної ради це угрупування було виявлено. До нього входили «Єдина Альтернатива», АПУ, «За майбутнє», ОПЗЖ, більшість з фракції «Європейська Солідарність» та 4 депутати від «Слуги народу».

Їм вдалося обрати керівництво у складі голови Олексія Бойка від АПУ Василя Козака, першого заступника, ренегата СН Миколи Гуйтора і заступника від ЄС Михайла Павлюка.

ОПЗЖ у цій коаліції отримали одну із найважливіших комісій. Голова фракції антиукраїнської партії став головою майнової комісії.

Цілий рік це неприродне угрупування якось існувало. Далі уже не могло. Бо й ЄС і ЄА себе зовсім некомфортно відчували в обіймах ОПЗЖ. Потрібен був вихід з ситуації. Але за цей час дехто уже звик до доброго життя, високих зарплат, теплих і зручних фотелів у кабінетах влади.

Розумні люди правду кажуть, що до доброго життя звикають дуже швидко і легко. То відвикають важко і довго.

Отож почалася війна ОДА з облрадою. Папієв грав добре, але недовго. Він переоцінив силу Олексія Бойка. Останній не зумів вчасно зорієнтуватися у ситуації, яка виникла в кінці літа, і не поставив на голосування проєкт недовіри голові ОДА Сергію Осауку. Натомість через три місяці отримав «обратку»  у вигляді «Звернення про заборону ОПЗЖ та партії Шарія». Голосування за це підтвердило: Папієв, Козак і Бойко промахнулися. Вони змушені будуть піти.

А все складалося їм на користь. Тоді вже навіть Чернівецька районна рада підіграла Бойкові. Вона звернулася до обласної ради, аби та підтримала її звернення про недовіру Осачуку. Бойко зволікав, або виявився боягузом.

Зволікання – смерті подібне!

Не вчив праці негідника Лєніна Олексій Бойко. І зволікав.

Натомість кандидат історичних наук Сергій Осачук не дрімав. Він таки зумів взяти уроки навіть від більшовиків. І виграв.

Зараз Осачуку зволікати не доведеться. Бо перемогу треба застовпити. Тобто переобрати все керівництво обласної ради.

Голові фракції СН Володимиру Жаровському ще вчора треба було виключити з фракції Гуйтора та 3-х депутатів, котрі проголосували проти його кандидатури на голову облради минулого року. Далі обрали головою обласної ради безробітну Лесю Палагнюк. Далі двох заступників. Напевне, один буде від партії «За майбутнє» (якщо вона не нарозумиться і піде  до нової коаліції).

І… може статися сенсація: Іван Мунтян від ВО «Батьківщина» в останні дні став суперактивним щодо розвалу коаліції Папієва-Козака-Бойка. Чи не мітить він на посаду першого заступника голови обласної ради?!

Від Болтунова буде забрано майнову комісію і передано її до ЄА чи до «Народного Контролю».

Таким чином Сергій Осачук зможе отримати повну та беззастережну перемогу.

Інакше,  ті, хто програв, оговтаються і знову почнуть каламутити воду в області.

Як буде, ЧАС покаже.

Петро Кобевко

 

peredplata